21.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.: Δημιουργήσουν νέα πρώτη ύλη στο πεδίο 3D printing από τα κλαδέματα από τα ελαιόδεντρα

Ημερομηνία:

Ένα αγροτικό υποπροϊόν που βρίσκεται άφθονο στην Κρήτη, τα κλαδέματα από τα ελαιόδεντρα, χρησιμοποίησαν Καθηγητές και Ερευνητές από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) για να δημιουργήσουν μία νέα πρώτη ύλη στο πεδίο των τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printing).

Πρόκειται για την ερευνητική εργασία με τίτλο: “Biochar filler in MEX and VPP additive manufacturing: characterization and reinforcement effects in polylactic acid and standard grade resin matrices” με συγγραφείς τους Καθ. Νεκτάριο Βιδάκη, Αν. Καθ. Δημήτριο Καλδέρη, Αν, Καθ. Μάρκο Πετούση, Αν. Καθ. Μανόλη Μαραβελάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Νικόλαο Μουντάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Νικόλαο Μπολανάκη και Επικ. Καθ. Παπαδάκη η οποία έγινε αποδεκτή και δημοσιεύτηκε μετά από κρίση στο έγκριτο περιοδικό “Biochar Journal” του εκδοτικού οίκου Springer Nature (Impact Factor IF=12,7).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου ουσιαστικά ανάμειξαν τον άνθρακα που προκύπτει από την θερμική επεξεργασία των κλαδεμάτων ελιάς με άλλα πολυμερή υλικά που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση και δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύνθετο υλικό, βιοεξανθράκωμα (biochar,) για πρώτη φορά διεθνώς προερχόμενο από βιομάζα ελιάς. Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του νέου μείγματος είναι ότι με την χρήση του επιτυγχάνεται η ενίσχυση της θερμομηχανικής αντοχής και η σταθερότητα των δημοφιλών πολυμερών τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Τα εμπορικώς αξιοποιήσιμα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στην παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών σύνθετων υλικών και συμβάλουν στην αειφορία και στην κυκλική οικονομία.

Η παραγωγή προϊόντων μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διεθνώς συνεχώς έδαφος και αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια μπορεί να αποτελέσει μία «νέα βιομηχανική επανάσταση» καθώς θα επιφέρει αποκέντρωση των παραγωγικών διαδικασιών, ανοίγοντας τον δρόμο για παραγωγή μικρής ή και τοπικής κλίμακας, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...