20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Εμίρ Κουστουρίτσα: “Η παρούσα σύγκρουση στην Ουκρανία δεν αποτελεί παρά τη συνέχεια του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας”

Ημερομηνία:

H παρούσα σύγκρουση στην Ουκρανια αποτελεί τη συνέχεια της σύγκρουσης και του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού στη Γιουγκοσλαβία, είπε ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης Εμιρ Κοστουρίτσα στον κρατικό ρώσικο τηλεοπτικό σταθμό RT, δίνοντας έμφαση στη συνέχεια της Ρωσοφοβίας και την ασέβεια της Δύσης στο Διεθνές Δίκαιο.

Στις 24 Μαρτίου του 1999 το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον αεροπορικό βομβαρδισμό ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ο βομβαρδισμός διάρκησε 78 ημέρες και τελείωσε με μια εκεχειρία που επέτρεψε την εισοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο.

Επειδή η Ρωσία ήταν αδύνατη και κυριαρχούνταν από τη “Δυτική ολιγαρχία” που έλεγχε τον Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, η Σερβία ήταν “απολύτως μόνη” στη μάχη της για ελευθερία, για τα σύνορά της και την επιβίωσή της, είπε ο Κοστουρίτσο από το σπίτι του στο Mecavnik.

“Ήταν τότε που το Διεθνές Δίκαιο άλλαξε σε αυτό που αποκαλώ “ανθωπιστικό δίκαιο”, είπε ο σκηνοθέτης, κάνοντας έτσι αναφορά στην αιτιολόγηση του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς, ότι προσπαθούσε να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσοβο, και το επακόλουθο δόγμα της “ευθύνης για προστασία” που δημιουργήθηκε για να αιτιολογήσει τον πόλεμο.

“Αυτός ο πόλεμος δεν ηρθε από το πουθενά. Αποτελεί συνέχεια αυτού του οποίου ο σπορος τοποθετήθηκε στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία”, πρόσθεσε ο Κοστουρίτσα μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κοστουρίτσα διαπιστώνει μια Ρωσοφοβία στη Δύση που έχει βάθος στο χρόνο αφού άλλωστε απόρριψε την προσφορά της Ρωσίας για συνεργασία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το ΝΑΤΟ υποστήριζε ότι ο βομβαρδισμός έφερε την ειρήνη, όμως το μόνο πράγμα που κατορθωσε ήταν να φέρει την Χρωματιστή Επανάσταση του Οκτώβρη του 2000, είπε ο Κοστουρίτσα. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανατράπηκε με ένα τρόπο που αποτέλεσε πρότυπο για αυτό που συνέβη σε δύο παρόμοιας μορφής Χρωματιστές Επαναστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία, η πρώτη το 2004 και η δεύτερη το 2014.

Οι Σέρβοι δεν είναι υπέρ του πολέμου, απλά θυμούνται το 1999 και καταλαβαίνουν τις αιτιες για τη σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε ο Σέρβος σκηνοθέτης.

“Σε έναν μονοπωλικό κόσμο ουδείς πληρώνει το κόστος για όσα γίνονται. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αποδόμηση της εξουσίας σε όλο τον κόσμο και αυτό που έχει σημασία νομίζω στο τέλος είναι τι είδους οπλα έχουμε”

Το 1999 η Σερβία δεν είχε τα περισσότερα μοντέρνα όπλα. Ο Γέλτσιν μπλόκαρε την αποστολή σύγχρονη συστημάτων αεράμυνας που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, πρόσθεσε ο Κοστουρίτσα. “Ακόμα κι έτσι οι Σέρβοι κατόρθωσε να ρίξουν το αόρατο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ. Θυμούνται τις “ανθρωπιστικές” βόμβες του ΝΑΤΟ ακόμα και σήμερα”, είπε.

“Ποτέ δεν τόλμησαν να πολεμήσουν στη γη γιατί ηξεραν ότι ο Σέρβικος λαός θα πολεμούσε”, είπε ο Κοστουρίτσα.

Η Γιουγκοσλαβία τελείωσε το 2006 όταν το Μοντενέγκρο κήρυξε την ανεξαρτησία του. Η εθνικά Αλβανική κυβέρνηση του Κόσοβο με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ έκανε το ίδιο το 2008, δίχως πάντως την έγκριση από το Βελιγράδι. Τώρα η Σερβία είναι ένα “νησι” σε μία θάλασσα από ΝΑΤΟϊκά κράτη από όλες τις πλευρές. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, η Σερβία είναι ενα μέρος που τα ΜΜΕ δεν είναι όλα υπό τον έλεγχο της Δύσης και που κάποιες μπορεί να ακούσε και μια φωνή ενάντια στην αδικία και στη λογοκρισία, είπε ο Κοστουρίτσα.

Καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ως “σχεδόν απίστευτα σατανική έκδοση της κουλτούρας της ακύρωσης” που τώρα ματαιώνει Ρώσους μαέστρους, συνθέτες, συγγραφείς φτάνοντας ένα βήμα πριν να βάλουν φωτιά σε βιβλία στην πλατείες των πόλεων, όπως έκαναν στο παρελθόν οι ναζί.

Οι Ρώσοι συγγραφείς οπως ο Τσεκόφ, ο Πούσκιν, ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι δεν μπορούν να διαχωριστούν από αυτό που όλοι αποκαλούμε Ευρωπαϊκη κουλτούε”, είπε ο Κοστουρίτσα υποστηρίζοντας ότι η Δυση τώρα προσπαθείς να τους αποκόψει, αλλά ότι ο κόσμος “θα δει όλα αυτά τα κομμάτια να έρχονται ξανά πάλι μαζί”.

"google ad"

Δείτε δδώ όλη τη συνέντευξη:
Δε

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ