16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εμβόλιο ή νόσηση: Τι παρέχει καλύτερη ανοσία στον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για αποκλεισμό όσων δεν έχουν αντισώματα (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) από τα κλαμπ και τα μπουζούκια, οι νέοι προσανατολιστούν σε δύο δρόμους: Είτε να κάνουν το εμβόλιο, είτε να… νοσήσουν.

«Το θέμα δεν είναι αν θα περάσουν με ελαφριά συμπτώματα τη λοίμωξη Covid-19, αλλά πώς θα το μεταφέρουν στην οικογένειά τους και πόσα μέλη θα κινδυνεύσουν. Επίσης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί τόσο πολύ το επιδημιολογικό φορτίο, που θα οδηγήσει σε νέο lockdown, οπότε και πάλι δεν θα μπορούν να διασκεδάσουν. Το μόνο που είναι ασφαλές είναι να εμβολιαστούν οι νέοι», δηλώνει στο topontiki.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου.

Δίκοπο μαχαίρι είναι για τους νέους η απόφαση της κυβέρνησης να μην μπορούν να διασκεδάσουν σε κλαμπ και μπουζούκια όσοι δεν έχουν αντισώματα στον κορονοϊό. Δηλαδή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλη μερίδα νέων, οι οποίοι, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους, σκέφτονται να  κολλήσουν από κάποιο γνωστό τους κορωνοϊό, ώστε να πάρουν μέσα σε 10 μέρες το πιστοποιητικό ανοσίας.

Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν και να περιμένουν από 20 μέρες μέχρι και 2 μήνες για την πλήρη ανοσοποίηση, η οποία θα τους χαρίσει το πολυπόθητο πάσο για τη διασκέδαση και τα ταξίδια.

Τέτοιου είδους αποφάσεις, όμως, είναι επικίνδυνες και για τους ίδιους, καθώς όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι πλέον κάτω των 39 ετών, ενώ ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο ένας νέος να μολυνθεί και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Επιπλέον, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μελών της οικογένειάς του ή του επαγγελματικού του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη διασκέδαση, επειδή ο κορωνοϊός είναι μία μεγάλη απειλεί για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι σημαντική και η ανοσία που θα χτίσει κάποιος.

Και η ανοσία από νόσηση και από εμβόλιο έχουν αρκετές διαφορές, όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ σε πρόσφατη μεγάλη μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν, ο πλήρης εμβολιασμός οδηγεί σε πολύ ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση από τη λοίμωξη Covid-19. Μάλιστα οι διαφορές δεν παρατηρούνται μόνο μελλοντικά, αλλά είναι  εμφανείς από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νόσησης ή του εμβολιασμού.

Τα ευρήματα προέρχονται από αναλύσεις δειγμάτων από περισσότερους από 26.000 ανθρώπους και όπως έδειξαν οι αναλύσεις, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αντισωμάτων, με τη διαφορά ότι:

– Δεν αναπτύσσουν όλοι οι αναρρώσαντες αντισώματα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό

– Τα επίπεδα αυτών αντισωμάτων είναι πολύ χαμηλότερα μετά τη νόσηση, ενώ εξαιρετικά υψηλά μετά από τον πλήρη εμβολιασμό

– Συγκεκριμένα, μόλις έξι ημέρες μετά την δεύτερη δόση από το εμβόλιο, το 99,4% των εμβολιασμένων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα στον οργανισμό τους.

"google ad"

– Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν νοσήσει ήταν κάτω από 76%.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν σχεδόν τριπλάσια στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με όσους νόσησαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 26.170 άτομα, τα οποία συνέλλεξαν μεταξύ 8 Νοεμβρίου 2020 και 5 Μαρτίου 2021.

Όσο περισσότερα συμπτώματα, τόσο περισσότερα αντισώματα

Η μελέτη έδειξε πως οι ασθενείς που εκδήλωσαν συμπτώματα όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός, είχαν περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με όσους ήταν ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά αυτή ίσχυε σε όλες τις ηλικίες. Εν τούτοις, στα νεαρά άτομα η διαφορά δεν ήταν σημαντική, ενώ αντιθέτως ήταν πολύ μεγάλη στις ηλικίες 30 ετών και άνω.

Στα εμβολιασμένα άτομα ηλικίας άνω των 51 ετών, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν υψηλότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην εμμηνόπαυση και στη μείωση των οιστρογόνων που την χαρακτηρίζει. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν την ανοσολογική ανταπόκριση.

Αντίστοιχα στους άνδρες, τα επίπεδα των αντισωμάτων παρουσίαζαν αύξηση μετά τα 35 έτη. Η αύξηση αυτή ίσως σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό.

Η ηλικία

Συνολικά, οι νεαροί εμβολιασμένοι ενήλικες είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που διαρκούσαν περισσότερο, σε σύγκριση με τους γηραιότερους. Τα αντισώματα ήταν περισσότερα σε όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στους νέους, όμως, η υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων συνήθως είναι αποτέλεσμα υγιούς ισχυρής ανοσολογικής αντίδρασης, σχολιάζουν οι ερευνητές. Στους ηλικιωμένους  το ίδιο φαινόμενο συχνά είναι απόρροια υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού λόγω σοβαρής νόσου.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο και σε όσους μολύνονται και έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι χρειαζόμαστε τον πλήρη εμβολιασμό, για να προστατευθούμε αποτελεσματικά από την Covid-19.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ