21.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Εμβόλιο: Οργή από ΕΕ – Απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές – Κατασχέθηκαν έγγραφα από το εργοστάσιο της AstraΖeneca

Ημερομηνία:

Τη διερεύνηση όλων των επιλογών και την ενδεχόμενη χρήση όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων του κορονοϊού προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν , τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Αναφέρεται έτσι χαρακτηριστικά στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θ’ αποκτήσουν δυνατότητα για νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ηγέτες είχαν αποστείλει κοινή επιστολή για το ζήτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 19 Ιανουαρίου, εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Έχετε απόλυτο δίκιο ότι τα εμβόλια θ’ αποδειχθούν καθοριστικός παράγοντας (game-changers) στη μάχη μας κατά του Covid», αναφέρει ξεκινώντας την επιστολή του ο κ. Μισέλ, επισημαίνοντας κι εκείνος την ανάγκη να εστιαστούν οι προσπάθειες όλων για να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των Ευρωπαίων πολιτών. «Οι συζητήσεις μας στις 21 Ιανουαρίου (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής) αποκάλυψαν την καθαρή, κοινή μας θέση ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν. Είναι άκρως επείγον ζήτημα κι αυτό περιλαμβάνει – όπως σωστά επισημαίνετε – τη διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής διαδικασίας εγκρίσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ευχαριστεί, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους ηγέτες για την πολύτιμη, όπως λέει, πρότασή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού μέσα από την παράδοση των δόσεων προς τα μέλη της ΕΕ πριν ακόμη από την έγκρισή τους από τον ΕΜΑ.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνον εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες δόσεων προς παράδοση. «Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν ένα ζήτημα σοβαρής ανησυχίας», σημειώνει ο κ. Μισέλ, υπογραμμίζοντας την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από τις εταιρείες προκειμένου οι καθυστερήσεις να μην θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.

«Μέχρι τώρα, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από κάποιες εταιρείες δεν μας έχουν δώσει τις διασφαλίσεις που θέλουμε. Συνεχίζουμε το διάλογο, αλλά πιστεύουμε ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει τα αποθέματα εμβολίων και να διατρανώσει ότι η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα.

Με αυτό ως δεδομένο, καλωσορίζω την πρόταση της Επιτροπής για έναν μηχανισμό διαφάνειας στις εξαγωγές, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να διασφαλίσει ότι οι δόσεις των εμβολίων που προορίζονται εξαρχής για τα κράτη-μέλη δεν πρόκειται να εξαχθούν (εκτός ΕΕ)», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων με τις εταιρείες μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση.

AstraΖeneca: Στα άκρα η κόντρα με την Ε.Ε.

Η Κομισιόν ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε σήμερα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).

Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε ωστόσο πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep.

Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της Novasep.

Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε.

Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στην FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Βαντενμπρούκκε, αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνωμόνες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ

Εντωμεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...