11.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

ΕΜΔΥΔΑΣ: Καταγγέλλει κατάχρηση εξουσίας από δήμαρχο της Κρήτης σε βάρος μηχανικού

Ημερομηνία:

Θύμα κατάχρησης εξουσίας από δήμαρχο της Κρήτης έπεσε μηχανικός, εργαζόμενος στον Δήμο, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ.Όπως επισημαίνει ο αιρετός σε δήμο της Ανατολικής Κρήτης ανάγκασε τον διπλωματούχο μηχανικό να υπογράψει παράτυπη μελέτη και όταν εκείνος αρνήθηκε τον υποβάθμισε. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει:

“Τους τελευταίους μήνες, σε δήμο της Ανατολικής Κρήτης, έλαβε χώρα το παρακάτω περιστατικό σε ένα μέλος της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ: Διπλωματούχος Μηχανικός κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, που υπηρετούσε στο Τμήμα Τεχνολογιών, Πληροφορικής Επικοινωνιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (κύρια καθήκοντα) και σε άλλα δύο τμήματα με παράλληλα καθήκοντα (Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Εσωτερικού Ελέγχου / Γραφείο Απασχόλησης και Τουρισμού) δέχτηκε πιέσεις να υπογράψει παράτυπη μελέτη και αρνήθηκε. Μετά από αυτή την άρνηση υπογραφής, ο Δήμαρχος ασκώντας κατάχρηση εξουσίας με  άκρως τιμωρητικό πνεύμα, εξέδωσε απόφαση μετακίνησης στο Τμήμα Εσόδων & Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου, προφασιζόμενος υπηρεσιακές ανάγκες, παρά την επιθυμία του μέλους μας να παραμείνει στο Τμήμα Τεχνολογιών, Πληροφορικής Επικοινωνιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που οι αρμοδιότητές του αφορούν το γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής. Ακολούθησε προσφυγή του μέλους μας κατά της απόφασης τοποθέτησης σε αντικείμενο  μη συναφές με την ειδικότητα πρόσληψης και  κατά παράβαση του άρθρου 35 του Ν. 3584/2007, σύμφωνα με το οποίο ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου για τον οποίο προσλήφθηκε. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εξέδωσε αρνητική απόφαση στην προσφυγή του μέλους μας, αποδεχόμενη την τιμωρητική και αυταρχική Απόφαση του Δημάρχου με την αιτιολογία ότι η συγκέντρωση στοιχείων, η δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων (λ.χ. εσόδων, βεβαιωτικών καταλόγων, δημοτικής ακίνητης περιουσίας) είναι καθήκοντα συναφή με τα αυτά της ειδικότητας πληροφορικής (επεξεργασία δεδομένων, διαχείριση εφαρμογών και βάσεων δεδομένων κλπ.). Σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022 οι δεξιότητες αυτές πιστοποιούνται με πτυχία τύπου ECDL.

Ουσιαστικά η Αποκεντρωμένη με αυτή την απόφαση δέχεται ότι η τοποθέτηση υπάλληλων μπορεί να γίνει αγνοώντας το άρθρο 35 του Ν. 3584/2007 και καθιστά την ειδικότητα ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (SOFTWARE – HARDWARE) ισοδύναμη με δεξιότητες που μπορεί να πιστοποιήσει υπάλληλος οποιασδήποτε ειδικότητας και κλάδου (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) με την απόκτηση του ECDL. Η «συνδυαστική ερμηνεία διατάξεων» που επικαλείται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αγνοεί τις επιστημονικές γνώσεις, το γνωστικό αντικείμενο και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τα παραπάνω του Διπλωματούχου Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 35 του Ν. 3584/2007, σύμφωνα με το οποίο ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου για τον οποίο προσλήφθηκε.

Εγείρονται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, αφού ένα στέλεχος με επιστημονική εξειδίκευση απαραίτητο στη Διεύθυνση Πληροφορικής, στην οποία δεν υπηρετεί κανένας άλλος ΠΕ Πληροφορικής, τοποθετείται σε αλλότρια διεύθυνση. Επισημαίνουμε ότι το Τμήμα Τεχνολογιών, Πληροφορικής Επικοινωνιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υποστηρίζει το σύνολο των οργανωτικών μονάδων του Δήμου σύμφωνα με τον ΟΕΥ, συνεπώς η μετακίνηση στελέχους ΠΕ Πληροφορικής στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας, δεν εξυπηρετεί καμία ουσιαστική ανάγκη πέραν της τιμωρίας μηχανικού στην αυτονόητη άρνηση να παρανομήσει. Με αποφάσεις σαν κι αυτή ζημιώνεται η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, αφού στελέχη με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, δεν αξιοποιούνται στο αντικείμενό τους.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ καταδικάζει:

·         Την τιμωρητική απόφαση του Δημάρχου εις βάρος Διπλωματούχου Μηχανικού που προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και αρνείται να προβεί σε παρατυπίες καθώς αποτελεί προφανή κατάχρηση εξουσίας.

·         Την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία δεν λειτούργησε ως θεματοφύλακας της νομιμότητας των αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως οφείλει.

·         Τις ενέργειες φορέων, όπως οι παραπάνω, οι οποίες θίγουν το περί δικαίου αίσθημα και ζημιώνουν την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ εκφράζει την πρόθεσή της να αξιοποιήσει κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο, προκειμένου να βάλει φρένο στην ασυδοσία φορέων που καταστρατηγούν τη νομιμότητα, θίγοντας την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και να προασπιστεί με κάθε τρόπο το επιστημονικό κύρος και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου”.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μύρωνας διώκεται για τις ιδέες του – Η μεγάλη αχαριστία του Κυριάκου

Του Λευτέρη Τζουανάκη Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ένα ανήκουστο δράμα...

Κρήτη: Χιλιάδες οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία και το 2026 – Αρχίζει το «κυνήγι» του προσωπικού

Το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία έχει εξελιχθεί...