22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Ένωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο”: Πολλές εκατοντάδες στην πορεία στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στον Μουζουρά – Παρέδωσαν ψήφισμα στον διοικητή της 115 Π.Μ. | Φωτός

Ημερομηνία:

Πολλές εκατοντάδες Χανιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης για το συλλαλητήριο στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στον Μουζουρά Ακρωτηρίου.

Οι πολίτες, αφού αρχικά και το μεσημέρι στις 12.30, πραγματοποίησαν πορεία στο λιμάνι των Χανίων, επιβιβάστηκαν σε οχήματα και κατευθύνθηκαν προς την βάση των ΗΠΑ.

Η πορεία ήταν μαζική και δυναμική με τους νέους κυρίως ανθρώπους να κρατούν σημαίες του ΠΑΜΕ και των Επιτροπών Ειρήνης φωνάζοντας συνθήματα για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν και τα εξής:

“Φονιάδες, ληστες, υποκριτές, είναι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές,

Ένωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

Να κλείσει η Βάση”

Ψήφισμα προς τις αρχές της 115 Π.Μ.

Μετά από ένα σημείο απαγορεύτηκε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν, όμως, μετά από διαπραγματεύσεις, προχώρησαν για άλλα 100 μέτρα ενώ αντιπροσωπεία των διαδηλωτών με επικεφαλή των βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη συναντήθηκε με τον Σμήναρχο της 115 Π.Μ. Ιωάννη Γερόλυμο στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα.

Αφού εκφράστηκε η αντίθεση στην παρουσία των βάσεων και τη χρήση τους για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργούν για τη χώρα δόθηκε το ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και τα εξής:

DSCF3712

 

Διεκδικούμε την άμεση απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που χρησιμοποιείται στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην περιοχή και αποθρασύνει την επιθετικότητα του Τουρκικού κράτους. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία και την Ε.Ε βάζει σε νέες περιπέτειες το λαό μας, πληθαίνουν οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα, παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

"google ad"

Καταδικάζουμε την πολιτική που διαθέτει τη Βάση της Σούδας και την αναβαθμίζει, το Πεδίο Βολής Κρήτης, το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, τη νέα Βάση μη Επανδρομένων Αεροσκαφών, που πάει να δημιουργηθεί στο νησί μας και άλλες στρατιωτικές βάσεις ως ορμητήρια των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Συρία και στη Λιβύη, πιο παλιά στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού, των εγκληματικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει το νησί μας ένα αβύθιστο « αεροπλανοφόρο» , όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Υπουργός Άμυνας, που είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ για οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες. Ο λαός μας έχει πικρή εμπειρία από τη χρησιμοποίηση των Βάσεων όλα αυτά τα χρόνια και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν.

“Εμείς θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά”

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ μας μίλησε για τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση:

Η σημερινή παγκρήτια κινητοποίηση έχει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και είναι φιλειρηνική. Έρχεται σε μια κρίσιμη φάση όπου η χώρα και ο λαός μας στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μπλέκουν σε ένα κουβάρι αντιθέσεων και ανταγωνισμων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προκειμένου να ελέγξουν τους δρόμους περάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου, για να μοιράσουν τη γη, για να μοιράσουν χώρες και λαούς.

Όλα αυτά δημιουργούν προσφυγιά, μετανάστευση, νέα δεινά για όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Διατρανώνουμε εδώ με την παρουσία μας τη θέλησή μας να απομακρυνθούν εδώ και τώρα οι αμερικανονατοϊκές βάσεις από τη χώρα και ιδιαίτερα από τη Σούδα.

Η βάση της Σούδας ενισχύεται, επανδρώνεται ακόμα περισσότερο με σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τους τα σχέδια. Για αυτο ζητάμε, να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο του οποίου η παρουσία δεν έχει σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Εμείς θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, προβλήματα που δημιούργησαν ακριβώς οι ίδιοι, αυτοί που δημιουργούν τους πολέμους, που δημιουργούν τα προβλήματα στους λαούς, που δημιουργούν φτώχια, ανέχεια, ανεργία.

Μ. Συντυχάκης: Είχαμε διαβάσει τα ψιλά γράμματα του ΣΥΡΙΖΑ

DSCF3766

Ο κ. Συντυχάκης σχολίασε επίσης την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα των βάσεων:

Εμείς ως ΚΚΕ δεν νοιώθουμε έκπληξη από αυτές τις κωλοτούμπες, και τις κάθε λίγο και λιγάκι νέες κόκκινες γραμμές που ποτέ δεν τηρούνται. Δεν εκπλησσόμαστε γιατί είχαμε διαβάσει τα ψιλά γράμματα του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Όταν δηλαδή έδινε τα διαπιστευτήρια στο Τέξας των ΗΠΑ και στο Κόμο της Ιταλίας στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρετε δεν άλλαξε, αποκαλύφθηκε απλώς η πολιτική του. Όταν θες να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι με τους ισχυρούς της Ε.Ε., την τρόικα τώρα κουαρτέτο, μοιραία θα καταλήξεις να παίρνεις αντιλαϊκά μέτρα με μειώσεις μισθών, συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, φόρους, χαράτσια, ότι εν πάσει περιπτώσει συνεπάγεται η προσκόλληση στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λαός όμως δεν πρέπει να απογοητευθεί, δεν πρέπει να δείξει άλλη ανοχή στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προφανώς δεν πρέπει να επιστρέψει πίσω στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, δεν πρέπει να ξεγελαστεί με όλα τα σχέδια του πολιτικού συστήματος για την αναμόρφωσή του, με νέους πολιτικούς σχεδιασμούς, είτε κεντροαριστερούς είτε κεντροδεξιούς, πρέπει να τραβήξει τον δικό του μονόδρομο που είναι να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία όπου ο πλούτος που θα παράγει, θα τον διαφεντεύει ο ίδιος, θα επιστρέφει στον ίδιο με μισθούς, συντάξεις, για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, για να μπορεί να ζήσει καλύτερα στον τόπο του.

Έκαψαν τις σημαίες Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

DSCF3739

Να σημειώσουμε ότι αφότου η αντιπροσωπεία επέστρεψε στο σημείο όπου βρισκόταν οι υπόλοιποι διαδηλωτές, πάρθηκε απόφαση να καούν οι σημαίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με τους πολίτες να επευφημούν.

Τέλος να αναφέρουμε ότι έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, με την ύπαρξη αστυνομικών ανά σημεία της πορείας και διμοιρίας των ΜΑΤ.

Διαβάστε και τι έγινε νωρίτερα κατά την πορεία στο λιμάνι Χανίων πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...