«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να μείνουμε και να δουλέψουμε στον τόπο μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει αποζημιώσεις στο 100% χωρίς προϋποθέσεις από το πρώτο κεραμίδι, από το πρώτο εργαλείο, από την πρώτη ελιά, από το πρώτο ζώο, από το πρώτο μελίσσι και για τη χαμένη μας παραγωγή. Αυτό σημαίνει αντιδιαβρωτικά έργα, όχι επιλεκτικά αλλά παντού. Αυτό σημαίνει φροντίδα των καινούριων βλασταριών, με αραίωση, με δασικούς δρόμους, με αναδάσωση όπου χρειάζεται για να ξαναγίνει γρήγορα το δάσος μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι εμείς (ρετσινάδες, δασεργάτες, άνεργοι) δεν περισσεύουμε. Είμαστε απαραίτητοι και μπορούμε και πρέπει, μαζί με στελεχωμένα δασαρχεία, με δασολόγους και δασοπόνους, να δουλέψουμε στην αποκατάσταση του δάσους, μέχρι να ξαναγίνει παραγωγικό. Αυτό σημαίνει ζωοτροφές και μελισσοτροφές μέχρι να μπορεί να ξαναγίνει βόσκηση και μέτρα οικονομικής στήριξης, με ενίσχυση και απαλλαγές όλων των πληγέντων, για να πάρουν ανάσα κι οι μικροεπαγγελματίες. Αυτό σημαίνει, πάνω από όλα, αυτό που κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμοι αρνούνται με πείσμα να βάλουν στη συζήτηση: Αντιπλημμυρικά Έργα, εδώ και τώρα για όλα τα χωριά».

 

Όπως αναφέρει ο 902.gr, οι πυρόπληκτοι κατήγγειλαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που δίνει σε «αναδόχους» τα αντιδιαβρωτικά έργα, στρώνοντας το δρόμο για να μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πετσοκόβει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές και εξαιρεί λαϊκές οικογένειες, ακόμη και από τα λίγα ψίχουλα που μοιράζει. Tο παρόν στην κινητοποίηση έδωσαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ, μαζί με άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Ευβοίας, στην παρέμβασή του τόνισε: «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στις εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων ούτε στις υποσχέσεις διαφόρων εντολοδόχων τους ούτε στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε μία συνεχόμενη κοροϊδία. Πότε με την ανάθεση των αντιδιαβρωτικών έργων σε αναδόχους – χορηγούς επιχειρηματικούς ομίλους, πότε με την κατακόρυφη μείωση των υποσχόμενων μισθωμάτων για τα αντιδιαβρωτικά έργα, πότε με την ένταξη μας σε διάφορα προγράμματα αμφισβητούμενης εξασφάλισης του εισοδήματος μας».

Αμέσως μετά την κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπή παρέδωσε στην Περιφέρεια τα αιτήματά και τα ερωτήματά της:

1 Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την περιοχή των καμμένων. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων.
2. Εξασφάλιση εργασίας για ρετσινάδες δασεργάτες υλοτόμους. Πως εξασφαλίζεται η εργασία τους σε σχέση με τα αντιδιαβρωτικά έργα και στα αντίστοιχα έργα για την ανασύσταση του δάσους σε όλη την καμμένη έκταση.
3. Καταγραφή όλων ζημιών. Πως προχωράει αυτή η διαδικασία όσον αφορά τους αγρότες κτηνοτρόφους μελισσοκόμους.
4. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προυποθέσεις για όλες τις ζημιές. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών. Γιατί μένουν εκτός αποζημιώσεων σημαντικό τμήμα πληγέντων.
5. Εξασφάλιση ζωοτροφών και μελισσοτροφών για κτηνοτρόφους και μελλισοκόμους. Πως θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες τροφές για όλους τουςπληγέντες και σε ποιο βάθος χρόνου με δεδομένο ότι απαγορεύται η βόσκηση
για τα επόμενα χρόνια.
6. Εξασφάλιση αποζημίωσης και απώλειας εισοδήματος σε εργαζόμενους και επαγγελματίες όλων των κλάδων τουρισμού, επισιτισμού, μεταποίησης κλπ. Πως προχωράει αυτή η διαδικασία.
7. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων των παραπάνω