15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Εμφύλιος” στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία – Μείωση δρομολογίων λεοφωρείων κατά 50%

Ημερομηνία:

Η απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει το φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία ανέδειξε την διαφορά στις θέσεις των βασικών πολιτικών παραγόντων στη Σόφια και προκάλεσε πλήρη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ και του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Ράντεφ επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση για την αναστολή του ρωσικού φυσικού αερίου, υποπτευόμενος ότι εργαζόταν για ξένα συμφέροντα και ζήτησε από τον Πέτκοφ να απαντήσει γιατί οι ρωσικές αρχές διέκοψαν το φυσικό αέριο για τη χώρα.

Σε απάντηση, ο Πέτκοφ είπε ότι υπερασπίζεται πλήρως τα βουλγαρικά συμφέροντα και κατηγόρησε έμμεσα τον Ράντεφ πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

«Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι στη Βουλγαρία που υπερασπίζονται άμεσα τα συμφέροντα της Ρωσίας», είπε ο Πέτκοφ, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του «Η αλλαγή συνεχίζεται» θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η παροχή όπλων από «Βουλγαρία παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία» και είναι επαίσχυντη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ασέν Βασίλεφ αναφερόμενος στη θέση του Ράντεφ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γρήγορα σε μερικές ερωτήσεις – γιατί μόνο η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν αποκοπεί από το φυσικό αέριο, εάν η Αυστρία και η Γερμανία έχουν σταματήσει, πώς πληρώνουν και πώς εγγυώνται την ενεργειακή τους ασφάλεια», δήλωσε ο Ράντεφ νωρίτερα την Τετάρτη (27 Απριλίου).

Δεν είναι σαφές γιατί ο Βούλγαρος πρόεδρος απαιτεί από την κυβέρνηση να είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις των ξένων αρχών. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι η Γερμανία και η Αυστρία πληρώνουν σε ρούβλια. Ενεργειακοί αναλυτές όπως ο πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Ρωσία Ίλιαν Βασίλεφ και ο Μάρτιν Βλαντιμίροφ (Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας) σχολίασαν ότι η απόφαση του Πούτιν έχει στόχο να βλάψει τη Βουλγαρία, τον πιο αδύναμο κρίκο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τα πολιτικά γεγονότα στη Σόφια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz ανακοίνωσε ότι οι όροι που προτείνει η Gazprom αποτελούν μονομερή παραβίαση της σύμβασης και δεν παρέχουν καμία εγγύηση ότι ακόμη και αν η Βουλγαρία πληρώσει, θα υπάρξει παροχή φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο Ράντεφ κατηγορεί τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη διακοπή του φυσικού αερίου.

«Αυτό που συμβαίνει με την προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα βοηθήσει την ΕΕ ως την πιο ενεργειακά εξαρτημένη και ενεργειακά φτωχή χώρα», είπε ο Ράντεφ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος εξέφρασε «την απορία του για το πώς ο υπουργός Οικονομίας θα εξηγήσει στους Βούλγαρους και τους αριστερούς, που ήταν πάντα κατά των πολέμων, ότι τα βουλγαρικά όπλα τροφοδοτούν τη σύγκρουση».

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι η Βουλγαρία πρέπει να συμμετάσχει στις προσπάθειες για ειρήνη και για τον τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό, διότι είναι ήδη σαφές ότι η παράταση της σύγκρουσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε πολλές διαστάσεις.

Ο Ράντεφ δεν έχει σχολιάσει ακόμη ποιες διαστάσεις θα είχε για τη Βουλγαρία η πλήρης ήττα της Ουκρανίας εάν διακοπεί η προμήθεια όπλων και η Ρωσία έφτανε γρήγορα στο Κίεβο. Πολλοί νεαροί βουλγαρικής καταγωγής πολεμούν στον ουκρανικό στρατό.

Ο Ράντεφ πρόσθεσε ότι οι Βούλγαροι πολιτικοί πρέπει να κοιτάξουν τους χιλιάδες Βούλγαρους που έχουν ανάγκη πριν σώσουν τον κόσμο.

«Η κυβέρνηση οφείλει μια σίγουρη απάντηση στους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί – δικά τους ή κάποιου άλλου. Είναι καιρός η κυβέρνηση να δώσει σαφείς αποδείξεις ότι γνωρίζει και υποστηρίζει τη βουλγαρική κυριαρχία και καθοδηγείται στην πολιτική της από το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον. Η κυρίαρχη βουλγαρική θέση επεξεργάζεται στη Σόφια, όχι στο Κίεβο. Δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια επίσκεψη (του Πέτκοφ στο Κίεβο)», είπε ο Ράντεφ.

"google ad"

Σύμφωνα με τον Βασίλεφ, η Ουκρανία θα είναι ο απόλυτος νικητής στον πόλεμο.

«Η εναλλακτική είναι πρώτα η Ουκρανία και μετά ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη να ξαναγίνουν υποτελή παραρτήματα, κάτι που αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει», είπε.

Μείωση δρομολογίων

Στη Βουλγαρία οι αρνητικές επιπτώσεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου άρχισαν να φαίνονται. Ανακοινώθηκε ότι μόλις η απόφαση της Μόσχας εφαρμοστεί στο 100%, τότε τα δρομολόγια των λεωφορείων να μειωθούν κατά 50%!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...