Την απόφαση να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα πάρουν αύριο οι ηγέτες των G20, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου.
Στη σύνοδο κορυφής των G20 οι επικεφαλής των χωρών καταδίκασαν σήμερα ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης, που δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από όλους και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αύριο Δευτέρα.
«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί συντονισμένα, αναφέρεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης και η συμφωνία στο θέμα αυτό θεωρείται διπλωματική επιτυχία για την Ευρώπη και την Τουρκία».
«Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν για να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κρίση και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται μ’ αυτή, περιλαμβανομένων τηςμετεγκατάστασης προσφύγων, άλλων μορφών ανθρωπιστικής αποδοχής, ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπαθειών, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης που μεταδίδει το Reuters.
Οι ηγέτες της G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη, και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία, προστίθεται στο σχέδιο.
Στη διμερή σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέϊβιντ Κάμερον. Τον Φρανσουά Ολάντ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.
Συνήθως τα αντικείμενα των συνόδων ήταν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ωστόσο τα τελευταία έτη συζητούνταν και θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ασφάλειας. Αυτό θα γίνει και φέτος, με σημεία αναφοράς τις επιθέσεις στο Παρίσι, την κατάσταση στη Συρία, το «Ισλαμικό Κράτος» και το θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Ως προς τα οικονομικά, αναμένεται να συζητηθούν και οι διαστάσεις των στόχων περί βιώσιμης ανάπτυξης που εξέτασε ο ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευσή του το 2015. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της φορολογίας των διεθνών εταιριών.
Σημασία έχουν όμως και οι διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητα», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε δε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. «Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», είπε και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».
«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φιλοξενούν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας», είπε ο Ομπάμα και τόνισε: «Συζητήσαμε το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες. Βρήκαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».
Με τη σειρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν το θέμα της οργάνωσης «ισλαμικό Κράτος»: «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη».