25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Εναλλακτική πρόταση για τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ

Ημερομηνία:

Στην χθεσινή διαμαρτύρια ενάντια στους Πυλώνες (Ίδρυμα ”Αγία Σοφία”) υψηλής τάσης παρουσιάστηκε μια εναλλακτική  πρόταση απο τον πρόεδρο εργαζομένων της ΔΕΗ Χανίων Ηλιάκη Κώστα για την μεταφορά ρεύματος στην Κρήτη προστατεύοντας την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ακολουθεί η πρόταση του κ. Ηλιάκη:

Το νεο έργο που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για την μεταφορά ρεύματος απο τα Δυτικά προς τα Ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνει 269 πυλώνες σε μια απόσταση περίπου 100 χλμ ( Χανιά – Δαμάστα ) και δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας και υποέργων. Το αποτύπωμα που θα αφήσει στο περιβάλλον και συνάμα στον άνθρωπο ένα τέτοιο έργο ειναι ασσύληπτο.

Ακόμα και η υπογειοποίηση του έργου ειναι δύσκολη διότι το καλώδιο θα περάσει μέσα από κατοικημενες περιοχές, θα γίνουν πολλές παρακάμψεις και πολλές ενστάσεις που θα καταλήξουν σε δικαστικές διαμάχες ,  πράγμα πολύ χρονοβόρο.

Δεν υπάρχει αδιέξοδο όπως αναφέρουν , υπάρχει λύση έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του φυσικού τοπίου αλλά και η έκθεση των πολιτών στην ακτινοβολία των πυλώνων.

Το καλώδιο μπορεί να ποντιστεί στην θάλασσα όπως συμβαίνει στην Ιταλία και το Ισραήλ. Στην Ιταλία ο ανάδοχος του έργου είχε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργειο Περιβαλλοντος και την τοπική κοινωνία. Ο  διάλογος στις φάσεις σχεδιασμού και δημόσιας διαβούλευσης είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 120 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις, συλλόγους και πολίτες.

Η υπογειοποίηση του καλωδίου θα ξεκινάει από τον Υποσταθμό Χανίων μέχρι την θέση προσαιγιάλωσης που θα επιλεγεί κατάλληλα, πιθανότατα  ανατολικά του λιμένα της Σουδας. Απο εκεί συνεχίζει με παράκτια πόντιση μέχρι τη θέση προσαιγιάλωσης του καλωδίου Αττικής – Κρήτης και κατόπιν χρήση της υφιστάμενης υπόγειας όδευσης μέχρι την Δαμάστα. Για γίνει η μελέτη και το έργο χρειάζονται 2 με 3 χρόνια.

Ορισμένοι αναφέρουν τον κινδυνο του black out λόγω καθυστέρησης της μεγάλης διασύνδεσης (Αττικής – Κρήτης). Στις 04/03/2024 ψηφίστηκε ο νόμος Νόμος 5092 ( ΦΕΚ Α 33/04.03.2024 ) και στην συνέχεια εγκρίθηκε απο την Ευρωπαική Επιτροπή Ενέργειας που δίνεται παράταση στην λειτουργία των υπάρχων εργοστασίων μέχρι και το 2025.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού θα τοποθετηθούν συνολικά 80 MW , 20 MW στα Χανιά , 60 MW στον Αθερινόλακο και 3 αεριοστρόβιλοι το 2025. Οποτε θεωρητικά για τα δυο επομενα χρόνια υπάρχει ενεργειακή επάρκεια. Αυτά τα δύο χρόνια ειναι αρκετά για να γίνουν οι μελέτες πόντισης του καλωδίου και πιθανόν να χρειαστεί ακόμη ένας χρόνος για να υλοποιηθεί το έργο.

Δεν είναι δυνατόν ο ΑΔΜΗΕ να διαφημίζει έργα με υποβρύχια καλώδια κατά μήκος της Αδριατικής για να συνδεθεί με την Κεντρική Ευρωπη ή αντίστοιχα έργα για Κύπρο, Δωδεκάνησα κλπ και να μην είναι σε θέση να εξαλείψει κάθε πρόβλημα όχλησης προς το βόρειο τμήμα της Κρήτης, με ένα έργο σαν αυτά που προσφάτως υλοποιήθηκαν στην Ιταλία (σκέλος του αγωγού Tyrrhenian Link από Νάπολη μέχρι Σικελία) ή έχουν εξαγγείλει στο Ισραήλ (παράκτια ποντιση από τον βορρά προς το νότο της χώρας)

Όλα ειναι θέμα πολιτικής βούλησης και συμφερόντων!

Ηλιάκης Κώστας , Πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΗ ΧΑΝΙΩΝ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...