15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Ενοικιάζονται, Κνωσός, Φαιστός, Ακρόπολη κ.α. μνημεία !!

Ημερομηνία:

Θες να νοικιάσεις για φωτογράφιση την Κνωσό, την Φαιστό, την Σπιναλόγκα ή τον Παρθενώνα; Με 1.000 ευρώ το “κομμάτι” μπορείς να τα έχεις! Δεν πρόκειται για αστείο… Τόσο έχει κοστολογήσει τα τέλη της φωτογράφησης για εμπορικούς σκοπούς, το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού κ.Παύλου Γερουλάνου.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, ενώ στην απόφαση αναφέρονται οι “ταρίφες” για 117 αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι διαχωρίζονται – σε ότι αφορά στην φωτογράφηση – σε εκείνους του “χιλιάρικου” και σε εκείνους του “πεντακοσάρικου”.

Να σημειωθεί πως στο ακριβό “ενοίκιο” συμπεριλαμβάνονται απο την Κρήτη, τα εξής μνημεία :

Κνωσός – Φαιστός – Σπιναλόγκα – Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Είναι η πρώτη φορά που καθορίζονται τέλη χρήσης των μνημείων, που θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις με βάση τον «τιμοκατάλογο» που ορίζει το υπουργείο με την απόφαση.

Έτσι, με 1.000 ευρώ, κάθε εταιρεία θα μπορεί να βγάλει πόζες με φόντο τον Ιερό Βράχο, ή τον θρόνο του Μίνωα στην Κνωσό, για κάρτες, αφίσες και μαγνητάκια η τιμή «πιάνει» τα 300 ευρώ, ενώ αν οι φωτογραφίες μπουν σε cd ή dvd το «μαλλί» πάει στα 500 ευρώ. Αν πρόκειται για κινηματογράφηση, ο Παρθενώνας «αγγίζει» τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...