14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Κρήτη!

Ημερομηνία:

Με αυξήσεις σε υψηλά διψήφια ποσοστά έκλεισε το 2023 για τις τιμές πώλησης κατοικιών και τα ενοίκια στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο όσους διαθέτουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από το όνειρο για απόκτηση στέγης. Eντυπωσιακή, δε, είναι η αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Κρήτη!

Το “ράλι” ανόδου συνεχίστηκε τόσο στα ακίνητα των πανάκριβων νοτίων προαστίων της Αττικής, που διατήρησαν την πανελλαδική πρωτιά τους, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στο δ’ τρίμηνο στα 3.636 ευρώ ανά τ.μ. (+11,50%), όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά και στον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο Πειραιάς και τα προάστια του, με αύξηση 23,2% και 25,6% αντίστοιχα, αναδείχθηκαν «πρωταθλητές» στην Αττική όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές στην αγορά κατοικιών, αντανακλώντας πιθανώς και τις υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών σε συνέχεια των μεγάλων έργων ανάπλασης και του μετρό.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον δείκτη τιμών (SPI) που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr. και παρότι αφορούν τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες και όχι κατ’ ανάγκη εκείνες που τελικά γίνονται οι συναλλαγές, αποτυπώνουν μια ισχυρή τάση στην κτηματαγορά. 

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη

Όπως προκύπτει από το δείκτη του Spitogatos για το δ’ τρίμηνο του 2023, στην Αττική η ετήσια αύξηση των μέσων ζητούμενων τιμών κινήθηκε από 5,8% στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής (Λαγονήσι, Ντράφι, Μαρκόπουλο, Ραφήνα, Κιούρκα κ.ά.) μέχρι 25,6% στα προάστια του Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Μοσχάτο, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Ταύρος κ.ά.).

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι οι περιοχές στα προάστια του Πειραιά παρά την τεράστια αύξηση που καταγράφηκε στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, παραμένουν οι οικονομικότερες στην Αττική με 1.800 ευρώ ανά τ.μ. Στις ίδιες περιοχές το ίδιο διάστημα πριν δύο χρόνια οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονταν στα 1.313 ευρώ ανά τ.μ.

Οι δεύτερες πιο οικονομικές περιοχές όσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης στον κλάδο των κατοικιών της Αττικής βρίσκονται στα δυτικά προάστια, όπου καταγράφηκε ετήσια άνοδος 18,7% το δ’ τρίμηνο του 2023 στα 1.875 ευρώ ανά τ.μ., καθώς και στο υπόλοιπο Αττική με την ίδια τιμή.

Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή ανά τ.μ. με βάση τις αγγελίες είναι τώρα στα 2.037 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 14,8% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022.

Στα βόρεια προάστια οι τιμές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 8,4% στα 2.295 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα ανατολικά προάστια η άνοδος έφθασε στο 11,1% συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο του 2022, στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Θεαματική είναι η αύξηση των τιμών που καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη με +18,8% για τις τιμές πώλησης εντός του δήμου και μέση τιμή στα 2.206 ευρώ ανά τ.μ., ενώ περιφερειακά της συμπρωτεύουσας το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης είναι στο +17,5% (1.600 ευρώ ανά τ.μ.).

Η οικονομικότερη περιοχή στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται στο υπόλοιπο του νομού όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο μόλις 1,1% στα 821 ευρώ ανά τ.μ. 

Απλησίαστα τα ενοίκια

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση συνεχίζεται και το δ’ τρίμηνο του 2023.

"google ad"

Και σ’ αυτή την περίπτωση «πρωταθλητής» στις αυξήσεις αναδείχθηκε ο Πειραιάς όσον αφορά την Αττική με τα ζητούμενα μισθώματα να φθάνουν τα 9,6 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 17,4% το δ’ τρίμηνο του 2023.

Η υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοκίασης καταγράφεται όπως είναι εύλογο στα νότια προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο έχει φτάσει στα 12 ευρώ ανά τ.μ. (+10,5% έναντι του δ’ τρίμηνου του 2022) και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με μέση τιμή στα 10,77 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση κατά 7,7% έναντι του 2022.

Τη μικρότερη άνοδο καταγράφουν οι περιοχές στο υπόλοιπο του νομού Αττικής με μέση τιμή στα 8,48 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκαν το δ’ τρίμηνο του 2023 στα 10 ευρώ ανά τ.μ. αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 10,6%.

Έως 13,4% έφθασε η άνοδος στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στους περιφερειακούς δήμους του νομού όπου η μέση τιμή των ζητούμενων μισθωμάτων άγγιξε τα 6,67 ευρώ ανά τ.μ.

Εντός του δήμου της Θεσσαλονίκης τα ζητούμενα ενοίκια είναι πλέον στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. από 7,68 ευρώ ανά τ.μ. το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ χαμηλή αύξηση καταγράφεται στα ενοίκια στο υπόλοιπο του νομού (+2,4%) με το μέσο ενοίκιο να είναι σχετικά χαμηλό στα 3,84 ευρώ ανά τ.μ..  

Υπόλοιπη Ελλάδα: Οι περιοχές με τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές

Σε Ιόνιο, Κρήτη και Πελοπόννησο παρατηρήθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών με πρωταθλήτρια τη Λευκάδα όπου παρουσιάστηκε αύξηση 23,3% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα από την άλλη, οι περιοχές με τις υψηλότερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών εντοπίζονται για το δ’ τρίμηνο του 2023 στον νομό Ευρυτανίας με +34% στα 1.273 ευρώ ανά τ.μ. και στον νομό Πρέβεζας (+16,8%).  

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση όσον αφορά στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφεται στην Καστοριά με -15,40%.

Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,33 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

ot.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...