32.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Εντυπωσιακή λαϊκή κινητοποίηση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά – Συμμετοχή διαδηλωτών και από Χανιά

Ημερομηνία:

Όπως αναφέρει το rethemnonews.gr ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του λαού, ντόπιων και επισκεπτών, στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθές στον Πλακιά Ρεθύμνου για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου από την σχεδιαζόμενη επένδυση για την κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος.

Ο Παλίγκρεμνος είναι ένας σπάνιο τοπόσημο μεγάλης φυσικής, γεωλογικής και ιστορικής αξίας και ομορφιάς, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη και προσελκύει πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών, αναρριχητές, δύτες κλπ από όλον τον κόσμο.

Στην συγκέντρωση αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες του κράτους κεντρικού και τοπικού, που παρά τις πιέσεις κλπ δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής η επένδυση εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και εκδόθηκε η άδεια οικοδομής στο όνομα της «ήπιας παρέμβασης», την στιγμή που ακόμη και το αντιλαϊκό χωροταξικό της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και πλήθος άλλων μελετών θεωρούν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και της παραλίας ως περιοχή που δεν επιτρέπεται η δόμηση για λόγους προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της.

Στην συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο Μανωλεσάκης Βαλάντης πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, ο Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Μανόλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Αλέκος Μαρινάκης, οι επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου Μ. Μανουσογιάννης και Θ. Χαριτάκης αντίστοιχα.

Μιλώντας στην συγκέντρωση ο Μανόλης Συντυχάκης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής τόσο στα δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Ήδη μάλιστα σήμερα (16/5/2022) το πρωί κατέθεσε «επίκαιρη ερώτηση» για το θέμα του Παλίγκρεμνου στην Βουλή.

Σημειώνουμε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν και πολλοί διαδηλωτές και από τα Χανιά, μεταξύ άλλων και ακτιβιστές απο την κατάληψη Rosa Nera και τη Συνέλευση Αυτοδιαχείρισης στο Λόφο Καστέλι.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτιο τύπου:

Η Κατάληψη Rosa Nera και η Συνέλευση Αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλλι συμμετείχαν στην σημερινή μαζικότατη, παγκρήτια διαμαρτυρία στον Παλίγκρεμνο, καλεσμένη από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις ενάντια στην επιχείρηση ξενοδοχοποίησης και αλλοίωσης ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.

Μηνύματα από την σημερινή κινητοποίηση: Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας, να φύγουν για πάντα τα χωματουργικά από τον Παλίγκρεμνο, να αντισταθούμε στην ακόρεστη ξενοδοχοποίηση του φυσικού πλούτου!

Στην σημερινή κινητοποίηση και στο πλαίσιο της υπεράσπισης του Παλίγκρεμνου, θεματοποιήθηκαν από τις περισσότερες πολιτικές συλλογικότητες και επιστημονικούς φορείς του νησιού τα ευρύτερα προβλήματα της “ανάπτυξης” των αφεντικών που οξύνουν την περιβαλλοντική καταστροφή και την εκμετάλλευση της εργασίας για τα κέρδη των λίγων.

Κατά την διαμαρτυρία, με συμμετοχή ίσως και περισσότερων από 1000 ανθρώπων όλων των ηλικιών, αγκαλιάστηκε συμβολικά ο βράχος ως ένδειξη συλλογικής δέσμευσης για την προστασία του από την αξιοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή ομάδα αναρριχητών ανάρτησε γιγαντοπανό.

Φωτογραφίες από σελίδα “Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι” και rethemnonews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση...

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου...

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και...