25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Εντυπωσιακό φαινόμενο στην Κρήτη: «Σεληνιακό φωτοστέφανο» στον νυχτερινό ουρανό

Ημερομηνία:

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (29/11) στον ουρανό της Κρήτης, όταν ένα τεράστιο φεγγάρι με… φωτοστέφανο έκανε την εμφάνισή του εντυπωσιάζοντας με τη διάμετρό του.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, η άλως -όπως είναι η ονομασία του φαινομένου στη μετεωρολογία, εν προκειμένω σεληνιακή καθώς υπάρχει και ηλιακή- δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο είναι πολύ εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών και θεωρείται ότι προμηνύει την έλευση κακοκαιρίας.

Αναγνώστης του κρητικού μέσου απαθανάτισε με τον φακό του το σεληνιακό φωτοστέφανο πάνω από την Κρήτη, το «halomoon» όπως είναι ο διεθνής όρος του φυσικού φαινομένου, και σημείωσε:

«Το απίστευτο σεληνιακό φωτοστέφανο πάνω από την Κρήτη. Το φαινόμενο προκαλείται από τη διάθλαση του σεληνιακού φωτός μέσα από εξαγωνικούς κρυστάλλους πάγου ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Το σεληνιακό φωτοστέφανο είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που προκαλεί έναν μεγάλο φωτεινό δακτύλιο που περιβάλλει το φεγγάρι.

Ιστορικά, η εμφάνιση φωτοστέφανων του φεγγαριού έχει ληφθεί για να προμηνύει βροχοπτώσεις. Αν και αυτό δεν είναι αυστηρά αληθές, συμβαίνει συχνά τα σύννεφα να μετακινηθούν στην περιοχή και να προκαλέσουν βροχή».

Η σεληνιακή άλως είναι στην ουσία ένα οπτικό φαινόμενο που εμφανίζεται κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Προϋποθέτει την συνύπαρξη αραιών νεφώσεων μέσου ή υψηλού ύψους στην τροπόσφαιρα.

Δείτε τις εικόνες:

seliniako_fotostefano_1_e6e55.jpgseliniako_fotostefano_2_e273a.jpgseliniako_fotostefano_3_b8670.jpg

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...