25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ: «Διατηρητέο μνημείο το αεροδρόμιο Μάλεμε»

Ημερομηνία:

Το αεροδρόμιο στο Μάλεμε είναι συνηφασμένο με την τελευταία ένδοξη σελίδα της Κρήτης στην μακρόχρονη ιστορία της. Είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

  Δεν είναι μόνο το ότι διαθέτει  ίσως τον παλαιότερο πύργο ελέγχου στην Ελλάδα κατασκευασμένο από τους Βρετανούς το 1940 που επέζησε της Μάχης της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκε και από την πολιτική αεροπορία μέχρι το 1959 όταν το αεροδρόμιο  εξυπηρετούσε  τις πτήσεις Χανιά –Αθήνα.

Είναι ότι εδώ συντελέστηκε τον Μάη του ’41 μια από τις παράδοξες μάχες  που βάρυνε αποφασιστικά στην νίκη των Σοβιετικών μπροστά στην Μόσχα και στην μετέπειτα εξέλιξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα ήταν η απαρχή της παλλαϊκής αντίστασης του Κρητικού λαού απέναντι στους κατακτητές Ναζί.

Εάν αφήσουμε να εκποιηθεί  το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε τότε ως κοινωνία θα πράξουμε το ίδιο λάθος με αυτούς που στην χαραυγή του 20ου αιώνα κατεδάφιζαν τα Βενετσιάνικα  τείχη της πόλης των Χανίων και έκαναν δώρο στους οικοπεδοφάγους της εποχής εκείνης  την τάφρο  γύρω από αυτά. Συγχρόνως  θα έχουμε χάσει και ένα κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς μας.

Πρέπει να αναληφθεί  προσπάθεια  προκειμένου να χαρακτηρισθεί  όλος ο χώρος  του αεροδρομίου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο  μόνο έτσι μπορεί  να διασωθεί από την βουλιμία των σύγχρονων οικοπεδοφάγων πιστωτών μας που ευτυχώς  δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να μας πουν να εκποιήσουμε  τα ιστορικά μνημεία  (Κνωσός, Φαιστός, Δελφοί κλπ.).

Στην προσπάθεια  αυτή κύριε Δήμαρχε πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν οι Βουλευτές της περιοχής  μας αλλά  και όλης της Κρήτης.

Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι πρεσβείες  των χωρών που έλαβαν μέρος στην Μάχη της Κρήτης ώστε να πιέσουν με παρεμβάσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή του χαρακτηρισμού του χώρου ως  ιστορικού διατηρητέου μνημείου.

Αλλά και οργανώσεις βετεράνων στην Αγγλία  στην Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία που ασκούν επιρροή  σε πολιτικούς των χωρών τους μπορούν να κινητοποιηθούν  στην προσπάθεια αυτή.

Ένας από τους βετεράνους της Μάχης της Κρήτης που είναι ακόμα στη ζωή είναι και ο Φίλιππος της Αγγλίας καθώς ως νεαρός

ανθυποπλοίαρχος πάνω στο War spite λίγα μίλια  μακριά από το Μάλεμε μεταξύ Γραμβούσας και Κυθήρων δεχόταν βόμβες των στούκας στις 22 Μαΐου 1941.

Η Μάχη της Κρήτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσέλκυση  δημοσιότητας  και τουριστών  στο εξωτερικό.

Φροντίστε  για την τοποθέτηση προτομής του ανωτέρω και προσκαλέστε τον στα αποκαλυπτήρια τον ερχόμενο Μάη. Ο ίδιος μπορεί να μην έρθει αλλά κάποιος εκπρόσωπος του θα έρθει και  μαζί του ΜΜΕ από την Βρετανία. Η δημοσιότητα αυτή στην Βρετανική αγορά δεν αποκτάτε ούτε με ένα εκατομμύριο ευρώ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ