Το αεροδρόμιο στο Μάλεμε είναι συνηφασμένο με την τελευταία ένδοξη σελίδα της Κρήτης στην μακρόχρονη ιστορία της. Είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Δεν είναι μόνο το ότι διαθέτει ίσως τον παλαιότερο πύργο ελέγχου στην Ελλάδα κατασκευασμένο από τους Βρετανούς το 1940 που επέζησε της Μάχης της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκε και από την πολιτική αεροπορία μέχρι το 1959 όταν το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε τις πτήσεις Χανιά –Αθήνα.
Είναι ότι εδώ συντελέστηκε τον Μάη του ’41 μια από τις παράδοξες μάχες που βάρυνε αποφασιστικά στην νίκη των Σοβιετικών μπροστά στην Μόσχα και στην μετέπειτα εξέλιξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα ήταν η απαρχή της παλλαϊκής αντίστασης του Κρητικού λαού απέναντι στους κατακτητές Ναζί.
Εάν αφήσουμε να εκποιηθεί το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε τότε ως κοινωνία θα πράξουμε το ίδιο λάθος με αυτούς που στην χαραυγή του 20ου αιώνα κατεδάφιζαν τα Βενετσιάνικα τείχη της πόλης των Χανίων και έκαναν δώρο στους οικοπεδοφάγους της εποχής εκείνης την τάφρο γύρω από αυτά. Συγχρόνως θα έχουμε χάσει και ένα κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς μας.
Πρέπει να αναληφθεί προσπάθεια προκειμένου να χαρακτηρισθεί όλος ο χώρος του αεροδρομίου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο μόνο έτσι μπορεί να διασωθεί από την βουλιμία των σύγχρονων οικοπεδοφάγων πιστωτών μας που ευτυχώς δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να μας πουν να εκποιήσουμε τα ιστορικά μνημεία (Κνωσός, Φαιστός, Δελφοί κλπ.).
Στην προσπάθεια αυτή κύριε Δήμαρχε πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν οι Βουλευτές της περιοχής μας αλλά και όλης της Κρήτης.
Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι πρεσβείες των χωρών που έλαβαν μέρος στην Μάχη της Κρήτης ώστε να πιέσουν με παρεμβάσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή του χαρακτηρισμού του χώρου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
Αλλά και οργανώσεις βετεράνων στην Αγγλία στην Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία που ασκούν επιρροή σε πολιτικούς των χωρών τους μπορούν να κινητοποιηθούν στην προσπάθεια αυτή.
Ένας από τους βετεράνους της Μάχης της Κρήτης που είναι ακόμα στη ζωή είναι και ο Φίλιππος της Αγγλίας καθώς ως νεαρός
ανθυποπλοίαρχος πάνω στο War spite λίγα μίλια μακριά από το Μάλεμε μεταξύ Γραμβούσας και Κυθήρων δεχόταν βόμβες των στούκας στις 22 Μαΐου 1941.
Η Μάχη της Κρήτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσέλκυση δημοσιότητας και τουριστών στο εξωτερικό.
Φροντίστε για την τοποθέτηση προτομής του ανωτέρω και προσκαλέστε τον στα αποκαλυπτήρια τον ερχόμενο Μάη. Ο ίδιος μπορεί να μην έρθει αλλά κάποιος εκπρόσωπος του θα έρθει και μαζί του ΜΜΕ από την Βρετανία. Η δημοσιότητα αυτή στην Βρετανική αγορά δεν αποκτάτε ούτε με ένα εκατομμύριο ευρώ.
«Καμπάνες» άνω του 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών.…
Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και την υιοθέτηση του επωνύμου “Ντε Γκρες”, στην οποία…
Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τα επιβεβαιωμένα…
Για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και για τους δύο θόλους (iron dome), ενημέρωσε…
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
This website uses cookies.