13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη

Ημερομηνία:

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην περιφερειακή ενότητα Χανίων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδηκαταθέσαμε τα αιτήματα του κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων των Χανίων.

Ο Υφυπουργός από την μία ζήτησε προτάσεις και λύσεις από τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων και από την άλλη δήλωσε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχει μέχρι το 2020 αφού θα εφαρμόσουν πιστά την νέα ΚΑΠ. Όμως Οι λύσεις για τον μικρό και μεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετο δρόμο από αυτόν της ΚΑΠ η οποία το μόνο που τους έχει προσφέρει τα προηγούμενα χρόνια είναι το ξεκλήρισμα και η φτωχοποίηση. Το 2020 οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχουν ξεκληριστεί οπότε οι μόνες λύσεις που θα απασχολούν τον εκάστοτε υπουργό που εφαρμόζει την ΚΑΠ θα είναι αυτές προς το συμφέρον των μιας μικρής μερίδας από τους ήδη υπάρχοντες αγρότες και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους σύγχρονους τσιφλικάδες μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες.

Όσον αφορά το ζήτημα με την δακοκτονία και τις επιδοτήσεις δήλωσε ότι θα γίνουν με τα χρήματα που έχουν δοθεί τα οποία όπως έχουμε ξαναπεί είναι για ακόμα μια χρονιά λιγότερα ( φέτος μόνο για τα Χανιά είναι 793.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι). Για τις επιδοτήσεις έσπευσε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με το παράδειγμά του, από 150 ευρώ που έπαιρνε  κάποιος θα πάρει 110 ευρώ!
Πρωτοτύπησε όμως σε σχέση με οποιονδήποτε υπουργό και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε τους αγρότες και τον ελληνικό λαό ως χαβαλέδες, που έχουν μάθει να ζουν με επιδοτήσεις.

Δεν ξέρουμε πόσο χαβαλές είναι κάποιος που δουλεύει κυριολεκτικά ήλιο με ήλιο και δεν μπορεί να βγάλει ένα μεροκάμματο. Πόσο χαβαλέ έχει να δίνεις τα προϊόντα σου στους μεγαλοεμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους και την επόμενη μέρα να τα βλέπεις να πωλούνται σε διπλές και τριπλές τιμές. Πόσο χαβαλές είναι κάποιος που είναι πνιγμένος στα χρέη με τις τράπεζες και την εφορία να σε απειλούν καθημερινά με κατασχέσεις. Πόσο χαβαλέ έχει να μην μπορείς να πας ο ίδιος και η οικογένεια σου στο γιατρό επειδή δεν μπόρεσες να πληρώσεις τις ασφαλιστικές σου εισφορές στον ΟΓΑ. Πόσο χαβαλέ έχει να μην μπορείς να σπουδάσεις τα παιδιά σου και να τα βλέπεις καθημερινά στην ανεργία.

Καλό θα ήταν να μην κρίνει κάποιος, και ιδιαίτερα ένας υφυπουργός, εξ ιδίων τα αλλότρια.

Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην συνάντηση στην αντιπεριφέρεια Χανίων

Έχουμε επανειλημμένα εκθέσει τα προβλήματα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα οποία ολοένα και μεγαλώνουν. Δεν έχουμε όμως πάρει απαντήσεις και για αυτό τον λόγο ξαναθέτουμε τα αιτήματά μας και ζητάμε να μας δώσετε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Τεράστια είναι τα προβλήματα για τους ελαιοπαραγωγούς αφού από την μία η δακοκτονία κινδυνεύει για να μην γίνει και από την άλλη μεγάλο ποσοστό ζημιάς έχουν τα ελαιόδεντρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του προηγούμενουδιαστήματος, ειδικά στις ορεινές και  ημιορεινές περιοχές του Νομού. Το κονδύλι για την δακοκτονία θα είναι μειωμένο κατά1,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρσι σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης. Οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ήδη ελλιπείς καιυπήρξαν περιοχές, όπως ο Αποκόρωνας, με οξυμένο πρόβλημα. Στο πρόβλημα αυτό η απάντηση σας ήταν ότι δεν γίνεται να δίνονται παραπάνω χρήματα στην Κρήτη απ’ ότι στην Θεσσαλία για τον ίδιο σκοπό. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές τόσο στο ανάγλυφο όσο και στην διαφορά μεγέθους των ελαιόδεντρων ανάμεσα στις δύο αυτές περιοχές που απορρίπτουν αυτομάτως αυτό το επιχείρημα. Άμεση και ουσιαστική αποζημίωση πρέπει να δοθεί και σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν πάθει ζημιέςαπό την κακοκαιρία και δεν θα έχουν παραγωγή τον επόμενο χειμώνα. Αυτά σε συνδυασμό με το κόψιμο των επιδοτήσεων πάνω από 50% με την νέα ΚΑΠ και την νέα άγρια φορολογία μας οδηγούν στο να μην μπορούμε να θρέψουμε τις οικογένειες μας.

Απαιτούμε τα εξής:

• Επαναφορά του κονδυλίου για την δακοκτονία στα επίπεδα του 2009

• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.

• Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, oι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που είναι συνέχεια των προηγούμενων και οδηγούν σε παραπέρα μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.

• Να δοθούν άμεσα τα χρωστούμενα από τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους.

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

"google ad"

• Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 55% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.  Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40000€ που θα προσαυξάνεται κατά 5000€ για κάθε παιδί.

• Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%

• Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στο ΚΕΑΟ, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ήχωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

• Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

• Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικώνδανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

• Να μην γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικήςδραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

• Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να αταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Να μηνεφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...