16.8 C
Chania
Tuesday, May 14, 2024

Εν μέσω διαμαρτυριών το MV Cape Ray στο ελεγχόμενο από τη μαφία λιμάνι του Gioia Tauro – Ξεκίνησε η διαδικασία μεταφόρτωσης [updated]

Ημερομηνία:

Την Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014, το MV Cape Ray, συνοδευόμενο από ρυμουλκά σκάφη, έφθασε στο λιμάνι τηςνότιας Ιταλίας στην Καλαβρία, Gioia Tauro.

Λίγο πριν τον ερχομό του πλοίου, κάτοικοι και αξιωματούχοι της πόλης και των γύρω περιοχών εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη μεταφορά των 1.200 τόνων χημικών από τοδανέζικο ArkFutura στο MVCapeRay.

«Ζούμε μία κατάσταση με μεγάλη ανασφάλεια και νοιώθουμε παραιτημένοι απ’ όλους μιας και τους τελευταίους 4 μήνες ζητούμεδιαρκώς πληροφορίες για το τι πρόκειται να συμβεί δίχως να μας δίνουν κανένα στοιχείο», είπε ο DomenicoMadafferi, δήμαρχος της πόλης SanFerdinando, περιοχήςπου βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Ο κ. Madefferi είχε ζητήσει μία αναλυτική λίστα με τα χημικά που θα διακινηθούν στο λιμάνι, αλλά το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε.

Σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας – Δηλώσεις Υπουργού Περιβάλλοντος Ιταλίας

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας, η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το εμπορικό πλοίο Ark Futura, υπό σημαία Δανίας, στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Η διαδικασία άρχισε στις 08:00 (ώρα Ιταλίας) και τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρθηκαν περιέχουν είκοσι τόνους υπερίτη.

Μέχρι το μεσημέρι, περίπου το ένα τρίτο των 78 κιβωτίων είχε μεταφερθεί από το Ark Futura στο Cape Ray, είπαν αξιωματικοί.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας Gian Luca Galetti, υποστήριξε ότι η επιχείρηση αποτελεί μία περήφανη στιγμή για την Ιταλία, στέλνοντας μήνυμα μέσω του κοινωνικού δικτύου twitter ότι η χώρα του συνεισφέρει στη διεθνή προσπάθεια για ασφάλεια σε μία “διαφανή και περιβαλλοντικά ασφαλή επιχείρηση”

By midday, about a third of the 78 containers had been transferred from the Ark Futura to the Cape Ray, officials said.

Italy’s environment minister, Gian Luca Galletti, proclaimed the mission a proud moment for Italy, tweeting that the country was contributing to international security in a “transparent and environmentally secure operation.”

– See more at: http://www.lillooetnews.net/danish-ship-transfers-syrian-chemical-weapons-onto-us-ship-cape-ray-for-destruction-at-sea-1.1189933#sthash.rDeeiXcG.dpuf

By midday, about a third of the 78 containers had been transferred from the Ark Futura to the Cape Ray, officials said.

"google ad"

Italy’s environment minister, Gian Luca Galletti, proclaimed the mission a proud moment for Italy, tweeting that the country was contributing to international security in a “transparent and environmentally secure operation.”

– See more at: http://www.lillooetnews.net/danish-ship-transfers-syrian-chemical-weapons-onto-us-ship-cape-ray-for-destruction-at-sea-1.1189933#sthash.rDeeiXcG.dpuf

Η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρία, οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης.

Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ώρες, με τη χρήση γερανών και με τριάντα ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία αυτή.

article-2675285-1F45CF4700000578-514_634x525
H διαδρομή των χημικών μέχρι την τελική καταστροφή τους σύμφωνα με το σχέδιο το ΟΑΧΟ

Έντονες οι αντιδράσεις στην περιοχή γύρω από το Gioia Tauro

Πολλοί στην περιοχή και ιδιαίτερα οι εργάτες στο GioiaTauro θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μία ευκαιρία για να αναγεννηθεί το λιμάνι το οποίο έχει κτυπηθεί άσχημα από την οικονομική κρίση και τον ανταγωνισμό με άλλα λιμάνια από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μάλτα.

Όμως, ο Δήμαρχος του San Ferdinando επιμένει: «δεν είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι υποστηρίζουν αυτό που συμβαίνει».

Ο κ. Madefferi κατηγόρησε τις Ιταλικές αρχές ότι επέλεξαν την περιοχή εκμεταλλευόμενοι την κατάντια των ανθρώπων της Καλαβρίας, μίας από τις πιο φτωχές περιοχές της Ιταλίας.

Ο Mimmo Macri του συνδικάτου των λιμενεργατών προειδοποίησε ότι αν υπάρξει κάποιοι ατύχημα και χυθούν χημικά κατά τη μεταφορά τους από το ένα πλοίο στο άλλο, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την περιοχή του San Ferdinando. Είπε, «το σχέδιο εκκένωσης δεν είναι ξεκάθαρο».

Η Ιταλική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το λιμάνι και υποστηρίζει ότι η διαδικασία μεταφοράς των χημικών θα γίνει τάχιστα, σε λιγότερο από μία ημέρα, παρά του ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες.

Οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες ξεκινώντας μια καμπάνια με αφίσες. Αλλά μία παρόμοια πρωτοβουλία πάρθηκε από ακτιβιστές που στέκονται ενάντια στην όλη διαδικασία, ενώ κάτοικοι που αντιδρούν τόνισαν ότι η απαγόρευση πτήσεων και η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης με κέντρα ελέγχου στο λιμάνι αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι κατά τη μεταφόρτωση των υλικών.

Brd788ICAAAHZrV
Το MV Cape Ray, έξω από το λιμάνι της Καλαβρίας

Gioia Tauro: το λιμάνι που ελέγχεται από τη μαφία

Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φωναχτά την ανησυχία τους για αυτό που θεωρούν αναπόφευκτο, δηλαδή, την ανάμειξη στην όλη διαδικασία των συνδικάτων του εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα της διαβόητης ‘Ndrangheta, που έχει και τον έλεγχο του λιμανιού.

Για πολλούς, η όλη πόλη του GioiaTauroστην ακτή της Καλαβρίας δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένα συνοθύλευμα παράνομων κτισμάτων. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει διαλυθεί αρκετές φορές εξαιτίας της διείσδυσης της μαφίας και κατηγοριών για εκταταμμένη διαφθορά. Υπήρχε μία περίοδος όπου σε αυτή την περιοχή όπου κατοικούν μόλις 17.000 άνθρωποι υπήρχαν περισσότερες δολοφονίες απ’ ότι σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη.

Τη δεκαετία του ’70 περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο όταν άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ των οικογενειών της μαφίας της ‘Ndranghetta για τα συμβόλαια κατασκευής ενός εργοστάσιου χάλυβα. Τελικώς, τα σχέδια για το εργοστάσιο εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της διείσδυσης της μαφίας.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι όπου υπάρχει περιθώριο κέρδους, ευκαιρίες και εξουσία, η μαφία δε μένει αμέτοχη. Γιατί, λοιπόν, να μείνει αμέτοχη εδώ;

Σύμφωνα με την Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Ιταλίας για τη Μαφία, το 80% της κοκαΐνης που διακινείται στην Ευρώπη ελέγχεται από το συγκεκριμένο συνδικάτο και η πλειοψηφία αυτού εισέρχεται μέσω του λιμανιού που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφόρτωση των χημικών. Το λιμάνι είναι επίσης κέντρο παράνομης διακίνησης όπλων.

Πάντως, αν και οι αξιωματούχοι που είναι αναμεμειγμένοι στη διαδικασία καταστροφής των χημικών ανησυχούν, δεν το δείχνουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πενταγώνου ναύαρχο John Kirby, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος.

ΌσοναφοράτοδήμαρχοτουGioiaTauro; Αυτός, δενέκανεκανένασχόλιο. Άλλωστε, πριν κάποια χρόνια, και αυτόςείχεσυλληφθεί κατηγορούμενος για σχέσεις με τη μαφία.

Οι επικεφαλείς της διαδικασίας πάντως επιμένουν και τονίζουν ότι εξίσου επικίνδυνα χημικά ουδετεροποιούνται σε καθημερινή βάση και σε άλλες περιοχές στον κόσμο, αλλά και οι ίδιοι παραδέχονται πως κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη θάλασσα.

Τι θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση

1.300 τόνοι από τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται εντός του δανέζικου μεταφορικού πλοίου Ark Futura ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφόρτωσης, το 197,5 μέτρων Cape Ray θα ξεκινήσει για τα διεθνή ύδατα όπου θα αρχίσει η εξουδετέρωση περίπου 700 τόνων επικίνδυνων χημικών.

Το 1,5 εκ. γαλόνια εργοστασιακών αποβλήτων που θα προκύψουν από τη διαδικασία της υδρόλυσης – εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα – θα καταλήψουν σε εγκαταστάσεις στην Αγγλία, στη Φιλανδία, στη Γερμανία και στο PortArthur, στο Texasτων ΗΠΑ.

Διαμαρτυρία στην Καλαμάτα για τα χημικά

kalamata
Από τη διαμαρτυρία για τα χημικά πολιτών και φορέων της Καλαμάτας

Να σημειώσουμε ότι και στην Ελλάδα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενώ έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου ενάντια στα χημικά στις 11 Ιουλίου στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος.

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, στην Καλαμάτα έγινε συμβολική κατάληψη και μοίρασμα ψηφίσματος ενάντια στα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Γιάννη Αργυράκη και επίδοση ψηφίσματος.

Διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος στις 11 Ιουλίου

Ενόψει και της έναρξης της διαδικασίας καταστροφής των χημικών της Συρίας, και με την κινητοποίηση στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να είναι έντονη, φαίνεται ότι πάρθηκε απόφαση για πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος στις 11 Ιουλίου.

Πάντως, να σημειώσουμε ότι η απόφαση για συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος δεν πάρθηκε από το Παγκρήτιο Συντονιστικό Κρήτης και αποτελεί μία πρωτοβουλία μεμονωμένων ατόμων που είναι δραστήριο εντός του κινήματος. Στην Κρήτη σε σύντομο χρονικό διάστημα προγραμματίζει διαδήλωση και αποκλεισμός της Βάσης της Σούδας.

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Θα τα βρούμε… μπαστούνια, παγκοσμίως – Δεν υπάρχουν αρκετά μωρά

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δημογραφικό ορόσημο. Σύντομα,...

Ηλεκτρονική δηµοπρασία για παραλίες στα Χανιά

Με ηλεκτρονική δηµοπρασία θα γίνει η παραχώρηση του δικαιώµατος...

Περιβαλλοντική δράση από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

Δράση με θέμα “Αυτόματη Δασοπροστασία – Χρήστος Μουλας” διοργανώνει...

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Τη στήριξή του στα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών και...