19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εν μέσω κινδύνου επιδημίας κορωνοϊου, κινδυνεύει να κλείσει η Παθολογική του Βενιζέλειου νοσοκομείου λόγω έλλειψης γιατρών!

Ημερομηνία:

Μόνο τρεις γιατροί έχουν απομείνει για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Β΄Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σε μία μάλιστα εποχή, κατά την οποία βρίσκονται σε έξαρση η εποχική γρίπη και πολλές ιώσεις. Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τη συνέχιση της λειτουργίας της Κλινικής, με επιστολή τους προς τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και την ένωση νοσοκομειακών γιατρών ενημερώνοντας για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ειδικότερα οι γιατροί της Β΄Παθολογικής Κλινικής αναφέρουν:

“Όπως γνωρίζετε μετά την συνταξιοδότηση τεσσάρων διευθυντών παθολόγων μέσα σε ένα χρόνο προ 6ετίας, η Β’ Παθολογική κλινική έχει μπει σε μια μακροχρόνια περίοδο υποστελέχωσης κατά διαστήματα επιδεινούμενη, που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την λύση του προβλήματος.

Από τις τέσσερις θέσεις που κενώθηκαν μόνο μία έχει πληρωθεί με νέο ιατρό και οι εμβαλωματικές λύσεις που δόθηκαν στηρίχτηκαν αποκλειστικά σε επικουρικούς ιατρούς και προσωρινές μετακινήσεις ιατρών από άλλα τμήματα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν μείνει μόνο δύο μόνιμοι ιατροί στην κλινική και ένας επικουρικός και μια προσωρινά μετακινημένη επικουρική από το ΤΕΠ.

Αφού μεσολάβησαν δύο εξαντλητικοί μήνες με υπέρβαση εφημεριών, αδυναμία να δωθούν τα προβλεπόμενα ρεπό και κανονικές άδειες, η προσωρινή λύση που δόθηκε -και πρόσφερε μικρή ανακούφιση- ήταν η μερική μετακίνηση αγροτικής ιατρού που έκανε τη θητεία της ως αγροτικός στο κ.Βιάννου, η οποία τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνει τη θητεία της και αποχωρεί, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για την αντικατάστασή της παρά της επανειλημμένες αναφορές για το πρόβλημα.

Καταλήγουμε τελικά σε μια χρονική στιγμή με πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας στα παθολογικά τμήματα, η Β’ Παθολογική να έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο στελέχωσης από ειδικευμένους ιατρούς τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά από ήδη μια μακρά περίοδο εξουθένωσης για το λιγοστό προσωπικό.

Επιπλέον, στην κλινική υπάγεται και το Ηπατολογικό ιατρείο (του οποίου υπεύθυνος είναι ο υπογράφων) το οποίο παρακολουθεί εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια ηπατοπάθεια από όλη την Κρήτη αλλά και γύρω νησιά και δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω ειδικού αντικειμένου να εξυπηρετηθούν εξωτερικά, το οποίο ιατρείο απασχολεί μεγάλο χρόνο ενός από τους ιατρούς. Ως τώρα με μεγάλη προσπάθεια διατηρείται η ομαλή λειτουργία του ιατρείου εξετάζοντας μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε φορά προς εξυπηρέτηση των ασθενών (ενδεικτικός χρόνος αναμονής για ραντεβού 6-7 μήνες).

Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο του Ηπατολογικού ιατρείου όσο και της Β’ Παθολογικής κλινικής γιατί η αδυναμία των ιατρών να ανταπεξέλθουν θα οδηγήσει τελικά σε μη ασφαλή λειτουργία για τους ασθενείς.

Περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άμεσα, μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες προσλήψεις μόνιμων ιατρών που χρόνια περιμένουμε”.

Στο πλευρό των παθολόγων η Ένωση Εργαζομένων

Στο μεταξύ, τη στήριξη της στους γιατρούς της Β΄Παθολογικής Κλινικής διατυπώνει η Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο τονίζοντας τα εξής:

“Κραυγή αγωνίας και απελπισίας από τους γιατρούς της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, καθώς, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Σύλλογο Εργαζομένων, έχουν μείνει τρείς μόνιμοι για να καλύψουν τον αυξημένο όγκο των ασθενών αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Κλινικής, όπως τα εξειδικευμένα ιατρεία.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, η ενημέρωση των υπευθύνων και οι οχλήσεις διαρκείς, οι προειδοποιήσεις για την κατάσταση συνεχόμενες αλλά ΟΥΔΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ να δώσει λύση και να ενισχύσει με προσωπικό την Κλινική, μια κλινική πρώτης γραμμής με τόσο αυξημένο όγκο εργασιών και απαιτήσεων.

"google ad"

Τις αυξημένες ανάγκες λοιπόν της Κλινικής αυτή τη στιγμή καλύπτουν 2 μόνιμοι γιατροί, ένας επικουρικός, μια αγροτική γιατρός με απόσπαση ( η θητεία της οποίας λήγει σήμερα 28/2/2020) και μια επικουρικός, η οποια έχει αποσπαστεί από τα ΤΕΠ, τμήμα για το οποίο διορίστηκε (η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο αλλά ταυτόχρονα εκκρεμούν και οι άδειες της).

Μια κλινική λοιπόν πρώτης γραμμής και υψηλής βαρύτητας, που καλύπτει μεγάλο ποσοστό των αναγκών των πολιτών, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ καθώς οι εναπομείναντες ιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια και ασφάλεια στα καθήκοντα τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που καλούνται να νοσηλεύσουν.

Οι πρόχειρες λύσεις να καλυφθούν μια – δυο μεικτές εφημερίες με φιλότιμους συναδέλφους από άλλες κλινικές δεν οδήγησε πουθενά, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το πόσο ασφαλές είναι να εφημερεύεις σε μια κλινική που δεν ξέρεις ούτε το τμήμα ούτε τους ασθενείς του.

Το φιλότιμο του προσωπικού, η αυταπάρνηση και η αγάπη του για το Νοσοκομείο και τους ασθενείς είναι οι μόνοι λόγοι που η Κλινική τόσα χρόνια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Δυστυχώς όμως οι δύσκολες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οι συνεχόμενες προκλήσεις και ο αυξημένος όγκος εργασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη ρομαντική διάθεση 3 ατόμων.

ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Απ’ότι φαίνεται όμως οι Διοικούντες έχουν άλλη άποψη, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση την Κλινική, η οποία δυστυχώς για τον Μήνα Μάρτιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει στην εφημεριακή κατάσταση και την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας του Νησιού, ένα παραπάνω τώρα που τα μέτρα ετοιμότητας είναι αυξημένα λόγω κορονοϊού.

Οι ευθύνες όλων των Διοικούντων είναι τεράστιες και είναι αυτοί που Ή θα επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα Ή θα απολογηθούν στον Κρητικό λαό για το Κλείσιμο της Κλινικής.

Ακόμη και οι δυο θέσεις παθολόγων που προκηρύχθηκαν πρόσφατα αντιλαμβανόμαστε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αναλάβουν υπηρεσία τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ η ανάληψη της ευθύνης από τις Διοικήσεις για το κλείσιμο της Κλινικής.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκλήρωση του πρώτου Φωτοβολταϊκού 500kW της Παγκρήτιας Ενεργειακής Κοινότητας από την ΑΕΝΑΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 500kW της...

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...