23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εξάρθρωσαν κύκλωμα με εμπόριο οργάνων – «Στρατολογούσαν» φτωχούς για να πουλήσουν τα νεφρά

Ημερομηνία:

Οι βουλγαρικές αρχές εξάρθρωσαν ένα κύκλωμα παράνομων μεταμοσχεύσεων και άσκησαν διώξεις σε τέσσερα πρόσωπα που “στρατολογούσαν” φτωχούς ανθρώπους για να πουλήσουν τα νεφρά τους σε ασθενείς, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Τρεις άνδρες και μία γυναίκα κατηγορούνται ότι στρατολογούσαν αυτούς τους “δωρητές” και τους έφερναν σε επαφή με ασθενείς οι οποίοι χρειάζονταν μεταμόσχευση νεφρού, όπως είπε ο εισαγγελέας Ντιμιτάρ Πετρόφ.

Οι μεταμοσχεύσεις γίνονταν σε ένα νοσοκομείο της Τουρκίας. Οι δράστες παρουσίαζαν πλαστά έγγραφα που βεβαίωναν ότι δότης και λήπτης είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση από τον Φεβρουάριο του 2019. Άλλοι δύο ασθενείς και τρεις “δωρητές” επρόκειτο να μπουν στο χειρουργείο σύντομα.

Οι νεφροπαθείς πλήρωναν από 50.000 έως 100.000 ευρώ για τη μεταμόσχευση, σύμφωνα με την εισαγγελέα Σίκα Μιλέβα. Οι δωρητές, στην πλειοψηφία τους άνεργοι και καταχρεωμένοι άνθρωποι, λάμβαναν ως αμοιβή από 5.000 έως 7.000 ευρώ μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Φέτος έγιναν μόλις 22 μεταμοσχεύσεις νεφρού στη Βουλγαρία, ενώ 1.028 άνθρωποι περιμένουν στη λίστα αναμονής για να βρεθεί ένα συμβατό μόσχευμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...