19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Εξακολουθούν τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα – Τρίωροι αποκλεισμοί στους δρόμους

Ημερομηνία:

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, μετά και από τις χθεσινές συνελεύσεις τους, στις οποίες αποφάσισαν 6ώρους αποκλεισμούς δρόμων, αλλά και σκληρή στάση απέναντι στον πρωθυπουργό, αν δεν αποσυρθούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Και σήμερα Τετάρτη οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και απαντούν στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό με νέα μπλόκα και κλείσιμο δρόμων.

Παραμένοντας στα μπλόκα σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο, οι αγρότες έκλεισαν τους δρόμους από τις 12.00 έως τις 14.00 και θα κάνουν το ίδιο από τις 18.00 έως τις 21.00.

Την ίδια στιγμή, κλειστά για τρεις ώρες θα παραμείνουν και τα Τέμπη, από τις 12.00 έως και τις 15.00, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του μπλόκου.

Εξάλλου, σήμερα μετά τις 3 το μεσημέρι, αναμένεται καινούρια συνεδρίαση της Συντονιστικής επιτροπής τους προκειμένου να αποφασιστεί απογευματινό κλείσιμο των Τεμπών, αλλά και οι περαιτέρω ενέργειές τους.

Αύριο, επ’ ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, θα συμμετάσχουν μαζικά σε συλλαλητήριο.

«Η απόφαση στις χθεσινές συνελεύσεις των αγροτών σε Νίκαια και Σίνδο είναι πως σκληραίνουμε τη στάση μας. Δεν θα συναντηθούμε με κανέναν υπουργό ή τον πρωθυπουργό για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια. Εάν εφαρμοστούν θα είναι ταφόπλακα, δεν θα υπάρχει, πλέον, μικρομεσαίος αγρότης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης.

Στο μεταξύ, συνάντηση στο τελωνείο των Κήπων με θέμα την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι και οι αγρότες του νότιου Έβρου.

Εξάωρους αποκλεισμούς αποφάσισαν στη Νίκαια

2453863

Να εξακολουθήσουν την σκληρή τους στάση, ακόμα και εξάωρους αποκλεισμούς, αποφάσισαν χθες οι αγρότες στη Νίκαια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών Βαγγέλης Μπούτας μετά το πέρας της σύσκεψης:

Αποφασίσαμε το κλείσιμο δρόμων, λιμανιών για περισσότερες ώρες. Αποφασίσαμε ότι προϋπόθεση να συναντηθούμε είναι να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Είμαστε ανοιχτοί να μας απαντήσουν συγκεκριμένα στο κάθε αίτημα ξεχωριστά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει ότι είμαστε φοροφυγάδες και ότι πουλάμε πέτρες και χαλίκια για προϊόντα. Προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας και εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε μέτωπο.

"google ad"

‘Εαν έχουν κατά νου να απαντήσουν συγκεκριμένα, να απαντήσουν για τα συγκεκριμένα αιτήματα, φορολογικό, ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής, τότε ναι…θα τους κεράσουμε και τσάι να έρθουν να μας τα πουν.

Τσίπρας: Δεν είμαστε εχθροί με τους αγρότες

Χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόσκληση του για διάλογο προς τους αγρότες, επαναλαμβάνοντας ότι κάποιοι αρνούνται αυτόν τον διάλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Εμείς θέλουμε να βρούμε λύσεις. Αλλά κάνουμε το βήμα της ευθύνης. Για αυτό είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για αυτό δεν προκρίνουμε την καταστολή των κινητοποιήσεων, ούτε θέλουμε να δυσφημίσουμε αγώνες.

Οι αγώνες είναι χρήσιμοι, αρκεί να έχουν αποτέλεσμα. Για αυτό έχω μία κρίσιμη απορία: Οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Και για πρώτη φορά τους το λέμε από την αρχή, να συζητήσουμε και κάποιοι εξ αυτών αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Και αναρωτιέμαι: Εάν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαστε εχθροί με τους αγρότες.

Ο ”χάρτης” των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα

ÖÈÉÙÔÉÄÁ - ÁÐÏÊËÅÉÓÌÏÓ ÔÇÓ Å.Ï. ÁÈÇÍÙÍ - ËÁÌÉÁÓ ÓÔÏ ÕØÏÓ ÔÇÓ ÁÍÈÇËÇÓ ÁÐÏ ÁÃÑÏÔÅÓ (EUROKINISSI)

Κλειστοί οι δρόμοι στην Πιερία

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο». Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στάση αναμονής στην Ημαθία

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Πάνω από 800 τρακτέρ στον κόβρο των Κερδυλλίων

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.
Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας είναι κλειστή πό τις 12:00-14:00 το μεσημέρι, ενώ θα κλείσει και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Τρία τα μπλόκα στη Δράμα

2453861

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Πάνω από 450 τρακτέρ στο μπλόκο του Κιλκίς

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς. Και αυτοί συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα, ενώ όλα ακολουθούν τη «γραμμή», που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και κάνουν και σήμερα το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς.

Τρία μπλόκα στη Χαλκιδική

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα έχουν μπλοκκάρει το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι, ενώ το ίδιο θα κάνουν και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Δυναμικά και οι αγρότες της Φλώρινας

245387537488

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα.

Δύναμη από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα έγιναν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και θα επαναληφθούν στις 17-18.00 το απόγευμα.

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Κλειστή και η Αθηνών – Κορίνθου στο Καλαμάκι

Από τις 11:00 σήμερα το πρωί είναι κλειστή η παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά, να έχουν αποκοπεί η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, ενώ, ήδη, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές. Σημειώνεται, ότι είναι κλειστή επ’ αόριστον, από χθες το μεσημέρι, η νέα εθνική οδός στα διόδια του Ισθμού.

Στο μπλόκο του Ισθμού, οι αγρότες της Κορινθίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά από αγρότες της Νεμέας και του Φενεού, καθώς και από αγρότες της Λακωνίας από το μπλόκο του Ευρώτα, οι οποίοι έφτασαν από το πρωί στα διόδια του Ισθμού με πολλά αγροτικά αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος, από το μπλόκο του Ισθμού όπου βρίσκεται, δήλωσε : «Εδώ είναι ένα πάρα πολύ δυναμικό μπλόκο και συγχαίρω τους αγρότες της Κορινθίας. Εμείς, ήρθαμε από πολύ μακριά και θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί, να τους ενισχύσουμε, γιατί εδώ χτυπά ο παλμός της Πελοποννήσου».

Για έκτακτα περιστατικά υγείας, οι αγρότες ανοίγουν διόδους και επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να περάσουν από τα μπλόκα της Πελοποννήσου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανοίγουν και θα κλείνουν, ανά διαστήματα, την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, ενώ θα πραγματοποιήσουν αυτοκινητοπορεία στην Τρίπολη.

Συνάντηση στο τελωνείο των Κήπων

Στο μεταξύ, συνάντηση στο τελωνείο των Κήπων με θέμα την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι και οι αγρότες του νότιου Έβρου. Ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι η κλιμάκωση του αγώνα.

Επανέλαβε, δε, πως δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς τις προϋποθέσεις ενός σωστού διαλόγου από μηδενική βάση για την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής. «Πρέπει, επιτέλους, να ξεκινήσει ένας διάλογος επί της ουσίας, γιατί τα προηγούμενα χρόνια κάναμε διαλόγους κοροϊδίας και υποσχέσεων. Εμείς λέμε όλα στο τραπέζι, να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηθεί ξανά η ελληνική οικονομία από την αρχή, για να δοθεί ανάπτυξη. Δεν είμαστε κατά του διαλόγου, είμαστε υπέρ, αλλά είμαστε κατά της κοροϊδίας» πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής ανακοίνωσε πως θα υπάρξει δυναμικό «παρών» των αγροτών του Έβρου στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, καθώς επιδιώκεται η συμμετοχή όχι μόνο αντιπροσωπειών, αλλά όσο το δυνατό περισσότερων αγροτών.

Τρακτέρ στον κόμβο Καρδίτσας

Στον κόμβο Καρδίτσας, και από τις δύο πλευρές της Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, παρέταξαν σήμερα τρακτέρ γεωργοί και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, κάνοντας λόγο για ”συμβολική κινητοποίηση”.

Κινητοποιήσεις και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Εν τω μεταξύ κλειστός είναι ως τις 15.00 ο δρόμος που οδηγεί στο Αργοστόλι από τους αγρότες της Κεφαλονιάς. Στο σημείο βρίσκονται δεκάδες αγρότες και τρακτέρ, οι οποίοι αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη Ζάκυνθο, περίπου 30 τρακτέρ με 60 αγρότες, αλλά και μέλη του ΚΚΕ και άλλων οργανώσεων, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή της Λούμπας, στην είσοδο της πόλης του νησιού και είναι έτοιμοι να αποκλείσουν τον δρόμο.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων των δύο νησιών αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...