18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Εξαπλασιάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια μέσα σε 5 χρόνια

Ημερομηνία:

Εξαπλασιάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια μέσα στην τελευταία πενταετία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), σύμφωνα με την οποία, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηµατοοικονοµικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 σχεδόν ένα στα τρία δάνεια (31,2%) δεν εξυπηρετείται ενώ περίπου ένας στους δύο (45,5%) δανειολήπτες δεν πληρώνει τη δόση του. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2008 δεν εξυπηρετούταν το 5,1% των δανείων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο ρυθµός σχηµατισµού δανείων σε καθυστέρηση ήταν συγκρατηµένος µέχρι το 2010, αλλά αυξήθηκε σηµαντικά το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσµα της βάθυνσης της ύφεσης και της γενικευµένης αβεβαιότητας που φαίνεται να επηρέασε τη συναλλακτική συµπεριφορά.
Το εννεάµηνο  του 2013 παρουσίασε σηµάδια σταθεροποίησης. Όπως και τα προηγούµενα έτη, στο τέλος Σεπτεµβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδοµένου ότι συνήθως δεν καλύπονται από εξασφαλίσεις. Τα στεγαστικά δάνεια εµφάνισαν χαµηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (Σεπτέµβριος 2013: 25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηµατικά δάνεια ήταν 31,2%.
Η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και οι εμπορικές τράπεζα αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της ανοδικής πορείας των «κόκκινων» δανείων, δημιουργώντας ειδικές διευθύνσεις και προβαίνουν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τράπεζες, διστακτικά στην αρχή και πιο ενεργά στη συνέχεια, προέβησαν σε ρυθµίσεις δανείων µε στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να περιορίσουν τον σχηµατισµό δανείων σε καθυστέρηση. Παράλληλα επιδίωξαν να επαυξήσουν τις εξασφαλίσεις για την κάλυψη δανείων που είχαν ήδη χορηγηθεί (µε στόχο να µειώσουν τη ζηµία σε περίπτωση αθέτησης και κατέστησαν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ