Τέλη Σεπτέμβρη ανοίγει τελικά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα επιδότησης έως και 50% σε εκατοντάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.
Η χρηματοδότηση αφορά -μεταξύ άλλων- σε θερμομονώσεις, σε επεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, σκίασης ή αερισμού χώρων, ακόμη και σε φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες.
Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε:
- Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης εξωτερικά του κτιρίου όπως θερμομόνωση, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης(ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας με γεωεναλλάκτες), μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.
- Συστήματα φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
- Συστήματα θέρμανσης / ψύξης χώρων
- Συστήματα αερισμού
- Συστήματα ζεστού νερού
- Ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές
- Συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο
- Συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.
*Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται όποια απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
*Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται όποια απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
*Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται όποια απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για τις μεσαίες επιχειρήσεις φτάνουν το 40%, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές φτάνουν το 50% για την εξοικονόμηση ενέργειας και το 40% για τις υπόλοιπες υποστηρικτικές δαπάνες, ενώ θα προβλέπεται και καταβολή προκαταβολής έως και το 40% της δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Για τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών θα ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενω στον κλάδο του Τουρισμού θα επιδοτείτε το ύψος επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μονάδα δεν θα ξεπερνά σε δυναμικότητα τις 100 κλίνες.
Στα ποσά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.
Επίσης, θα χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες ενεργειακού ελεγκτή και επιθεωρητή για την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), συμβούλου παρακολούθησης και διαχείρισης, η ανάπτυξη και πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και η εκπόνηση μελετών και ερευνών για την υλοποίηση της έκθεσης αποτελεσμάτων του ενεργειακού ελέγχου.
Ωστόσο, οι επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες για τις συμβουλευτικές, υποστηρικτικές εργασίες στο σύνολό τους δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 7% του επιλέξιμου συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο αρχικός προϋπολογισμός του προέβλεπε 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό ενδέχεται να αυξηθεί με έξτρα κονδύλια από το RePowerEu που μπορεί να φτάσουν και τα 100 εκατ. ευρώ.
Η τελική επιλεξιμότητα των δαπανών θα συνδέεται άμεσα με την κάλυψη του ενεργειακού στόχου, ο οποίος αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας των υποδομών (βάσει των ΠΕΑ) τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη, ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση.
Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επενδυτικής πρότασης.