17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

“Εξωπραγματικό”: Το Sora δημιουργεί υπερρεαλιστικά βίντεο από κείμενο και βάζει φωτιά στο διαδίκτυο | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, παρουσίασε μια νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί ρεαλιστικά βίντεο με βάση προτροπές κειμένου, προκαλώντας συγκλονιστικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο.

Το μοντέλο μετατροπής κειμένου σε βίντεο, που ονομάζεται Sora, έχει “βαθιά κατανόηση της γλώσσας” και μπορεί να δημιουργήσει “συναρπαστικούς χαρακτήρες που εκφράζουν ζωντανά συναισθήματα”, ανέφερε η OpenAI σε ανάρτηση στο blog της την Πέμπτη.

“Το Sora είναι σε θέση να δημιουργεί σύνθετες σκηνές με πολλούς χαρακτήρες, συγκεκριμένους τύπους κίνησης και ακριβείς λεπτομέρειες του θέματος και του φόντου”, δήλωσε η νεοσύστατη εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

“Το μοντέλο καταλαβαίνει όχι μόνο τι έχει ζητήσει ο χρήστης στην προτροπή, αλλά και πώς αυτά τα πράγματα υπάρχουν στον φυσικό κόσμο”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman στο X κάλεσε τους χρήστες να προτείνουν προτροπές για το Sora πριν δημοσιεύσει αποτελέσματα που περιλάμβαναν ρεαλιστικά βίντεο με δύο γκόλντεν ριτρίβερ να κάνουν podcast στην κορυφή ενός βουνού, μια γιαγιά να φτιάχνει νιόκι και θαλάσσια ζώα να συμμετέχουν σε ποδηλατοδρομία στην κορυφή του ωκεανού.

Η υπερρεαλιστική ποιότητα των βίντεο προκάλεσε συγκλονιστικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα “εξωπραγματικά” και “game changer”.

“Έχουν περάσει δύο ώρες και ο εγκέφαλός μου ακόμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτά τα παραγόμενα βίντεο OpenAI Sora”, δήλωσε ο χρήστης του X Allen T.

Η διαδήλωση προώθησε επίσης τις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών που παρακολουθούνται στενά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η OpenAI ανέφερε στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της ότι θα λάβει διάφορα σημαντικά μέτρα ασφαλείας πριν από την κυκλοφορία του Sora στο ευρύ κοινό.

“Συνεργαζόμαστε με red teamers – ειδικούς σε τομείς όπως η παραπληροφόρηση, το περιεχόμενο μίσους και η προκατάληψη – οι οποίοι θα δοκιμάσουν το μοντέλο με αντίπαλο τρόπο”, ανέφερε η εταιρεία.

“Κατασκευάζουμε επίσης εργαλεία που βοηθούν στον εντοπισμό παραπλανητικού περιεχομένου, όπως ένας ταξινομητής ανίχνευσης που μπορεί να καταλάβει πότε ένα βίντεο δημιουργήθηκε από το Sora”.

Το OpenAI αναγνώρισε επίσης ότι το Sora έχει αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας με τη συνέχεια και τη διάκριση αριστερά από δεξιά.

“Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πάρει μια μπουκιά από ένα μπισκότο, αλλά μετά, το μπισκότο μπορεί να μην έχει σημάδι μπουκιάς”, δήλωσε η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οι αντίπαλοι της OpenAI, η Meta και η Google, έχουν επίσης επιδείξει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης από κείμενο σε βίντεο, αλλά τα μοντέλα τους δεν έχουν δώσει αποτελέσματα τόσο ρεαλιστικά όσο της Sora.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...