ΕΠΙΣΤΗΜΗ

“Εξωπραγματικό”: Το Sora δημιουργεί υπερρεαλιστικά βίντεο από κείμενο και βάζει φωτιά στο διαδίκτυο | Βίντεο

Η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, παρουσίασε μια νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί ρεαλιστικά βίντεο με βάση προτροπές κειμένου, προκαλώντας συγκλονιστικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο.

Το μοντέλο μετατροπής κειμένου σε βίντεο, που ονομάζεται Sora, έχει “βαθιά κατανόηση της γλώσσας” και μπορεί να δημιουργήσει “συναρπαστικούς χαρακτήρες που εκφράζουν ζωντανά συναισθήματα”, ανέφερε η OpenAI σε ανάρτηση στο blog της την Πέμπτη.

“Το Sora είναι σε θέση να δημιουργεί σύνθετες σκηνές με πολλούς χαρακτήρες, συγκεκριμένους τύπους κίνησης και ακριβείς λεπτομέρειες του θέματος και του φόντου”, δήλωσε η νεοσύστατη εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

“Το μοντέλο καταλαβαίνει όχι μόνο τι έχει ζητήσει ο χρήστης στην προτροπή, αλλά και πώς αυτά τα πράγματα υπάρχουν στον φυσικό κόσμο”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman στο X κάλεσε τους χρήστες να προτείνουν προτροπές για το Sora πριν δημοσιεύσει αποτελέσματα που περιλάμβαναν ρεαλιστικά βίντεο με δύο γκόλντεν ριτρίβερ να κάνουν podcast στην κορυφή ενός βουνού, μια γιαγιά να φτιάχνει νιόκι και θαλάσσια ζώα να συμμετέχουν σε ποδηλατοδρομία στην κορυφή του ωκεανού.

Η OpenAI ανέφερε στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της ότι θα λάβει διάφορα σημαντικά μέτρα ασφαλείας πριν από την κυκλοφορία του Sora στο ευρύ κοινό.

“Συνεργαζόμαστε με red teamers – ειδικούς σε τομείς όπως η παραπληροφόρηση, το περιεχόμενο μίσους και η προκατάληψη – οι οποίοι θα δοκιμάσουν το μοντέλο με αντίπαλο τρόπο”, ανέφερε η εταιρεία.

“Κατασκευάζουμε επίσης εργαλεία που βοηθούν στον εντοπισμό παραπλανητικού περιεχομένου, όπως ένας ταξινομητής ανίχνευσης που μπορεί να καταλάβει πότε ένα βίντεο δημιουργήθηκε από το Sora”.

Το OpenAI αναγνώρισε επίσης ότι το Sora έχει αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας με τη συνέχεια και τη διάκριση αριστερά από δεξιά.

“Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πάρει μια μπουκιά από ένα μπισκότο, αλλά μετά, το μπισκότο μπορεί να μην έχει σημάδι μπουκιάς”, δήλωσε η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οι αντίπαλοι της OpenAI, η Meta και η Google, έχουν επίσης επιδείξει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης από κείμενο σε βίντεο, αλλά τα μοντέλα τους δεν έχουν δώσει αποτελέσματα τόσο ρεαλιστικά όσο της Sora.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Premier League: Οι ομάδες θα κάνουν ψηφοφορία για την κατάργηση του VAR από τη νέα σεζόν

Σύμφωνα με το «Athletic» οι ομάδες της Premier League θα κάνουν ψηφοφορία στις 6 Ιουνίου…

4 mins ago

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», Σέρκο Χαρουτουνιάν, θέτοντας στη διάθεσή του…

2 hours ago

Γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ πάνω από 3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο – Έκρηξη των φορολογικών εσόδων

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. ευρώ εμφανίζει το α’ τετράμηνο εφέτος ο προϋπολογισμός, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα……

2 hours ago

«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»

Ένα ταξίδι στον χρόνο και μαζί στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγάλου πολιτικού ηγέτη…

2 hours ago

Ερώτηση Σέβης Βολουδάκη με θέμα την ίδρυση Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένος Σούδας – Χανίων

Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, σχετικά…

2 hours ago

Αποζημίωση 15.000 ευρώ στον Δήμο Χανίων για ηλεκτροπληξία παιδιού

Το Πρωτοδικείο Χανίων επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ στην οικογένεια ενός παιδιού που έχασε τη…

3 hours ago

This website uses cookies.