Με εξώδικη διαμαρτυρία αντιδρά η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στη δημοσίευση του εμπιστευτικού εγγράφου της προς την Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου, για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, από την εφημερίδα Καθημερινή.
Η εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση – πρόσκληση απευθύνεται στον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου, που υπογράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, η Εισαγγελέας Διαφθοράς χαρακτηρίζει «απολύτως ανακριβές και παραπλανητικό, καθόλα ανεπέρειστο, πρόχειρο και συκοφαντικό» το ρεπορτάζ της εφημερίδας με μόνο σκοπό του «την παραπληροφόρηση, τον αποπροσανατολισμό του κοινού και τη συσκότιση των ερευνών» αλλά και την προσβολή του κύρους της εισαγγελικής λειτουργού.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση του απόρρητου εγγράφου, τονίζει πως συνιστά αξιόποινη πράξη καθώς παραβιάζεται η μυστικότητα της προδικασίας και καλεί τη δημοσιογράφο να κατονομάσει την πηγή της «παράνομης διαρροής του εγγράφου» αν δεν το έχει υπεξαιρέσει η ίδια, όπως αναφέρει, πριν προβεί σε άλλες νόμιμες ενέργειες. Επισημαίνει, πάντως, ότι στο δημοσίευμα εμφανίζεται – σκοπίμως όπως λέει – η σφραγίδα του Αντι-Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κου Σουφουδάκη.
Στο εξώδικο, παράλληλα, αναφέρεται ότι από το έγγραφο που αποκαλύφθηκε δεν αποδεικνύεται πως η Εισαγγελία Διαφθοράς γνωρίζει αν οι μάρτυρες που έθεσε σε καθεστώς προστασίας ταυτίζονται με προστατευόμενους μάρτυρες της αμερικανικής έρευνας ούτε με πιθανό προσδοκώμενο όφελός τους από την εξέλιξη της υπόθεσης στις ΗΠΑ, κάτι που χαρακτηρίζει αυθαίρετο ως συμπέρασμα. Μάλιστα, παρότι δεν αναιρεί το περιεχόμενο του επίμαχου εγγράφου της για την ταυτοποίηση του ενός εκ των δύο μαρτύρων, η Ε. Τουλουπάκη, αναφέρει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ο μάρτυρας που ταυτοποιείται, ταυτίζεται και με το αντικείμενο της έρευνας. Αναφέρει εξάλλου, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει απευθυνθεί δύο φορές στις αμερικανικές αρχές με αίτηματα δικαστικής συνδρομής, που δεν έχουν καν απαντηθεί.
Η εισαγγελέας επισημαίνει, πάντως, ότι η άποψη που διατυπώνεται πως δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, χρηματικά οφέλη, δεν προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία αν και είναι το βασικό επιχείρημα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis. Τέλος, στο εξώδικο διαψεύδεται από την πλευρά της Εισαγγελέως Διαφθοράς ότι από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, της ζητήθηκαν εξηγήσεις σχετικά με το πώς οργανώθηκε το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων αλλά και ότι έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή έγγραφα του FBI για τα οποία η Εισαγγελία επικαλείται το απόρρητο που ζητούν οι ΗΠΑ αφού, όπως αναφέρει, στη Βουλή δεν έχουν διαβιβαστεί έγγραφα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις διενεργούμενες εκεί έρευνες αλλά φυλάσσονται.
Η αντίδραση από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, δίνει νέα τροπή στην υπόθεση, ενώ μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής η συζήτηση έχει περιστραφεί κυρίως στη διάψευση της θεωρίας της «σκευωρίας» και λιγότερο στα επιχειρήματα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Δικηγόρος Τουλουπάκη: Έγκυρες και αξιόπιστες οι καταθέσεις των μαρτύρων
Με δήλωσή του στο Tvxs,gr ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, αναφέρεται στην υπόθεση που έχει προκύψει, μετά τη δημοσίευση και φωτίζει τις πτυχές της υπόθεσης, ενώ προσθέτει ότι διάφοροι χειρισμοί δημοσιογράφων και πολιτικών δημιουργούν κίνδυνο συσκότισης αλλά και διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ.
Αναλυτικά αναφέρει: «Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς. Αντιθέτως, η Σύσταση του ΟΟΣΑ κατατείνει στην παροχή της προστασίας σε όσα πρόσωπα έχουν χρήσιμες πληροφορίες για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ανεξαρτήτως προσωπικών, χρηστών ή μη, κινήτρων.
Ακόμη, όμως, και να ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους. Για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων. Περαιτέρω, από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι τούδε χειρισμοί όλων των φορέων, δημοσιογράφων – πολιτικών από κάθε πλευρά, αλλά και δικαστικών οργάνων, δημιουργεί τον κίνδυνο συσκότισης της Υπόθεσης, ίσως και διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis είναι νούμερο ένα προτεραιότητα, αναφορικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη».