20.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στα Χανιά με θεατρική παράσταση από το Κέντρο Πρόληψης

Ημερομηνία:

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Π/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, παρουσιάζει την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 και ώρα 11:00 έως 13:00 στο κινηματοθέατρο Megaplace, την θεατρική παράσταση βασισμένη στο παραμύθι του ψυχολόγου και συγγραφέα Λουτσιάνο Μοράτι «Ο Κήπος με τις 11 Γάτες».

Η παράσταση θα δοθεί από τον θίασο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (Παιδική Σκηνή Θεάτρου Αποθήκη) ο οποίος έχει ανεβάσει το έργο με μεγάλη επιτυχία και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η παράσταση στοχεύει αφενός να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά γύρω από υγιείς τρόπους διαχείρισης των καθημερινών τους προβλημάτων κι αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν τα θέματα αυτά σε συνεργασία με τους μαθητές τους στη τάξη, προκειμένου να  υποστηριχθούν και να αποφορτιστούν ως ένα βαθμό συναισθηματικά. Κι αυτό διότι τα μικρά παιδιά αν και είναι μακριά από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, συχνά στη ζωή τους αντιμετωπίζουν πολλούς αρνητικούς παράγοντες όπως φοβίες, άγχος, μοναξιά, αδυναμία να δεχθούν μία ήττα κλπ οι οποίοι μπορούν αργότερα να τα οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα σκοπός της θεατρικής παράστασης ΄΄ Ο Κήπος με τις 11 Γάτες ΄΄ είναι να προβληματίσει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που θα την παρακολουθήσουν, γύρω από θέματα που αφορούν στις αιτίες του φαινομένου της εξάρτησης όπως περιέργεια, επιθυμία για πρωτιά, ψεύτικο θάρρος και μαγική λύση των προβλημάτων, απώλεια αγαπημένων προσώπων, εξαπάτηση, ψέμα, εκδίκηση, φιλία, απομόνωση, η πίεση των συνομηλίκων, κλπ.

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, το Κέντρο Πρόληψης Νομού Χανίων, προτείνει ευρύτερα στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να επεξεργαστούν τέτοια θέματα με τους μαθητές τους, να τα διαπραγματευτούν με την βοήθεια του παραμυθιού ΄΄ Ο Κήπος με τις 11 Γάτες ΄΄. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο παραμύθι έχει αποτελέσει ένα χρήσιμο παιδαγωγικό υλικό όχι μόνο για τα Κέντρα Πρόληψης ανά την Ελλάδα αλλά και για πολλούς εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το παραμύθι περιλαμβάνει 12 επεισόδια που καταπιάνονται -μέσα από ένα συμβολικό τρόπο- με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και συγχρόνως αφορούν στην καθημερινή ζωή των παιδιών στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο. Τα παιδιά ταυτίζονται εύκολα με τους ήρωες-γάτες και τα χαρακτηριστικά τους μπορούν να ανακινήσουν προσωπικά θέματα, όπου γίνεται δυνατή η επεξεργασία τους μέσα στην τάξη, με την βοήθεια του δασκάλου. Στο παραμύθι υπάρχει το υπερφυσικό στοιχείο, το μαγικό φίλτρο, όπου οι «γάτες» καλούνται να αποφασίσουν εάν θα το δοκιμάσουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες ή τα προβλήματα στις σχέσεις με τους φίλους. Τα πρόσωπα-γάτες του βιβλίου χωρίζονται σε τρεις τύπους: παιδιά, ενήλικες και πειραστές (αυτοί που βάζουν τους άλλους σε πειρασμό) και γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας παιδιών-ενηλίκων. Οι προσωπικότητες των ηρώων έχουν επιλεγεί για να βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερη επίγνωση του εαυτού τους και των άλλων.

Τέλος την παράσταση θα παρακολουθήσουν σήμερα, 491 μαθητές και 30 εκπαιδευτικοί από 16 δημοτικά σχολεία του Νομού Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...