19.8 C
Chania
Thursday, May 30, 2024

Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας μουσείων από το ΜΟΥΣΕΙΟ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»

Ημερομηνία:

Για 7η συνεχή χρονιά το Μουσείο  Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ” συμμετέχει στον εορτασμό από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. και το ICOM της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων που έχει φέτος θέμα «Μουσεία και Μνήμη». Την Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 19.30 στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω (2ος ορ.), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Κρήτης διοργανώνουν μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα με τίτλο «Μνήμες παλιάς πόλης», που περιλαμβάνει την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ενός βιβλίου και μιας ταινίας ντοκιμαντέρ για το παλιό Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η ταινία «Μικρασιάτες στην Αλικαρνασσό» του Κώστα Νταντινάκη που έχει ως θέμα τους τουρκοκρητικούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που έφυγαν την περίοδο 1923-1925 από το Ηράκλειο και τα Χανιά και εγκαταστάθηκαν στην παλιά Αλικαρνασσό, το σημερινό Μποντρούμ απέναντι από την Κω.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική ταινία όπου οι απόγονοι των εξισλαμισμένων κρητικών –ορισμένοι απ’ αυτούς άνω των 100 ετών- «ανεστορούνται» τη ζωή τους στην Κρήτη και αναφέρουν, σε γνήσια  κρητική διάλεκτο,  ό,τι θυμούνται από διηγήσεις των γονέων τους.

Η διάρκειά της ταινίας είναι 45 λεπτά, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφουν αντίστοιχα οι Χανιώτες δημιουργοί Κώστας Νταντινάκης –σκηνοθέτης 11 ταινιών ντοκιμαντέρ- και Μαρία Γερακάκη.

Επίσης, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο – δέκατο όγδοο στη σειρά- της ποιήτριας και πεζογράφου  Βικτώριας Θεοδώρου «Δραπέτις». Πρόκειται για μια νουβέλα με αυτοβιογραφικά στοιχεία που η δράση του εκτυλίσσεται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στο Ηράκλειο πριν το 2Ο Παγκόσμιο πόλεμο. Για το βιβλίο (εκδόσεις Κεδρισός, 2011)  θα μιλήσουν οι Βούλα Επιτροπάκη, δικηγόρος – ποιήτρια («Το παλιό και το νέο στη νουβέλα «Δραπέτις») και Ζαχαρίας Κατσακός, φιλόλογος –κριτικός λογοτεχνίας («Δομές και σήματα στην πεζογραφία της Β. Θεοδώρου»), ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η φιλόλογος Μαρία Φραγκιαδάκη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με Μικρασιάτικα τραγούδια από τη Χορωδία του δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ».

Την εσπερίδα –που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και εντάσσεται στο διεθνή εορτασμό της Ημέρας Μουσείων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)- συντονίζει η φιλόλογος Μαίρη Μπαριτάκη.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην εκδήλωση θα παρίστανται, προσκεκλημένοι των συνδιοργανωτών Συλλόγων, οι δημιουργοί Βικτώρια Θεοδώρου και Κώστας Νταντινάκης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ