16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Εορτασμός τιμής και μνήμης των θυμάτων του ναζισμού στο Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς της Τοπικής Κοινότητας Κακοπέτρου,πραγματοποίησαν την Κυριακή 25 Αυγούστου, τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού στην περιοχή,μια σημαντική στιγμή της τοπικής ιστορίας του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης , στο σύντομο χαιρετισμό του “… επισήμανε πως βρεθήκαμε όλοι εδώ στον Κακόπετρο, για να τιμήσουμε και πάλι τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας της πατρίδας, πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος συνειδητά αναδεικνύει όλες τις στιγμές της τοπικής ιστορίας, σε όλο το εύρος του,προκειμένου να λειτουργήσει ως ζωντανό παράδειγμα μνήμης και παιδείας…”.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα. Καρπαδάκη Ελένη η οποία με γλαφυρή και εμπεριστατωμένη αναφορά, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειαρχηςκ. Κυριάκος Κώτσογλου, η Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη, οι Αντιδήμαρχοι κ.Γεώργιος Καλαϊτζάκης, κ. Ιωάννης Μαλακωνάκης, Η Εκπρόσωπος του ΕΒΕΧ κ.Ασπασία Λουπάκη, εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χανίων κ. Δημήτριος Ανθούσης ,εκπρόσωποι της Ένωσης Κισσαμιτών Αττικής, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων,εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της περιοχής, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Ειχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του δολοφονημένου από τους Ναζί, Ιερωνυμάκη Νικολάου, στον πάνω Κακόπετρο σε μνημείο που έχει ανεγερθεί από την Ένωση αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1945.

Η σφαγή στις 28 Αυγούστου 1944 στο Κακόπετρο

Στις 28 Αυγούστου 1944, τα χαράματα, οι πολλές δεκάδες Γερμανοί φασίστες που είχαν περικυκλώσει από τα μεσάνυχτα τον Κακόπετρο, όρμησαν μέσα στο χωριό πυροβολώντας και πετώντας δεκάδες χειροβομβίδες στα χαλόσπιτα. Πραγματική κόλαση.

Εκτέλεσαν όλους τους άντρες που έβρισκαν στο πέρασμά τους κι ορισμένους πριν τους εκτελέσουν τους βασάνισαν, όπως τους δυο γιούς της Κυριακούλας, χήρας Νικολάου Μαλανδράκη, τον Αναστάση 21 χρονών και τον Μιχάλη, 19.

Τους γάζωσαν με σφαίρες στην αυλή του σπιτιού τους, μπροστά στα μάτια της μάνας τους, που την κρατούσε ένας Γερμανός για να μην τρέξει σε βοήθεια των παιδιών της τη στιγμή που ο Μιχάλης, όρθιος ακόμη, προσπαθούσε να βάλει με τα χέρια του μέσα στην κοιλιά τα σπλάχνα του, που είχαν χυθεί στην αυλή κι ενώ τα κτήνη έβγαζαν φωτογραφίες να τις έχουν για ενθύμιο.

Εκείνη την μέρα στο Κακόπετρο 23 άντρες έπεσαν νεκροί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...