19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ – 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Μνήμη μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου

Ημερομηνία:

-Ο πιστός οικονόμος των δωρεών του Θεού και της αγάπης των ανθρώπων-
«Δει γαρ τον επίσκοπον ανέγκλητον είναι ως Θεού πικονόμον» (Τιτ. 1,7)

Του Αρχιμανδρίτου Ιγνάτιου Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγου – τ. Λυκειάρχου

Η εορτή του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λυώνος της Γαλλίας, μιας μεγάλης μορφής, ιδίως κατά των αιρέσεων, μας φέρνει και σε μια άλλη εορτή και μνήμη, στον αείμνηστον και μακαριστόν Μητροπολίτην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίον. Μια φωτεινή και αλησμόνητη μορφή που από τότε που εισήλθε στην ιεροσύνη, λαβών την Θεία Χάρη και τις πλούσιε δωρεές του Θεού διαχειριζόταν κι αυτές και την αγάπη των ανθρώπων, πράγματι ως πιστός Οικονόμος.

Κι αυτό το ανέπτυξε κυρίως λόγω της θέσεώς του ως επίσκοπος. Και είχε πάντοτε υπ’ όψη, και το εβίωνε, ότι ότι έκανε ,και έκανε πάμπολλα, το έκανε ως οικονόμος – διαχειριστής, των δωρεών του Θεού και της πληθωρικής αγάπης των ανθρώπων.

Επειδή τον έζησα πολύ κοντά από μαθητής του μέχρι τα έσχατά του , θυμάμαι πως τακτικά έλεγε ότι ότι κάνει είναι δωρεά του Θεού και η αγάπη των απανταχού ανθρώπων. Και θυμάμαι επίσης που είχε πει πολλές φορές και δικαίως, ότι του είχε στείλει μια κυρία από την Αμερική (;) αρκετά χρήματα και σε ένα σημείωμά της του έγραφε χαρακτηριστικά: «Όταν σας τα στέλνω νιώθω ότι τα βάζω στα χέρια του Θεού».

Έτσι ο Γέροντάς μας και επίσκοπός μας, μακαριστής και «εν αγίοις αναπαυόμενος» Ειρηναίο. Ζούσε αυτήν την πραγματικότητα. Είχε συναίσθηση, άρα και την ταπείνωση, ότι είναι όχι ο αφεντικός, αλλά ο οικονόμος των πλουσίων δωρεών του Θεού.

Γράφοντας αυτά θυμήθηκα ένα από τα ποιήματα του και συγκεκριμένα «Το τάξιμό μου». Μια ευγνώμονη αφιέρωση στον Θεόν. Παίρνω ένα πιο χαρακτηριστικό στίχο:

«Τ’ άγιο πανιέρι της ζωής κρατώ/ και φέρνω μέσα της ψυχής τα δώρα/ κείνα που μου ‘δωκες να εργαστώ/ σ’ αυτή την άστατη που ζούμε χώρα/. Το τάλαντο που μου ‘δωκες γυρίζω/ κι όλη μου τη ζωή Σου τη χαρίζω».

Και μου θυμίζει εκείνο που κι ο ίδιος ως καθηγητής μας έλεγε « από δανεικό όλοι μας ζούμε φως, και τούτη την οφειλή οφείλουμε να την ξοφλήσουμε», λόγια του μεγάλου Ίψεν.

Έτσι έζησε την μακράν του εν τη εκκλησία διακονία. Ως καλός υπηρέτης – οικονόμος των δωρεών, των πλουσίων, του Θεού όχι μονάχα διαχειρίστηκε τα τάλαντα του Θεού, αλλά και τα καλλιέργησε. Τα ηύξησε. Ανάμεσα σ’ εκείνους που άκουσαν , και θ’ ακούσουν, την μακαρία φωνή του Θεού «συ δούλε αγαθέ και πιστέ, επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω. Εισέλθε εις την χαρά του Κυρίου σου» (Ματθ. 25,21).

23 Αυγούστου. Εορτή Αγίου Ειρηναίου. Άλλη μια χρονιά εορτάζομε στον ουρανό τον δάσκαλο και επισκοπόν μας. Εμείς μπορεί να μην θυμόμαστε και να τον τιμάμε με εκδηλώσεις, όμως τον τιμάμε στον πιο όμορφο χώρο, την καρδιά μας και με ωραιότερα «εγκώμια» και τραγούδια, τον μελωδικόν ύμνον της αγάπης μας, της παντοτινής, και όχι ευκαιριακής μνήμης, αφοσιώσεως μας προς αυτόν.

Σεβαστέ και αγαπημένε μας Δάσκαλε και Επίσκοπέ μας μακαριστέ Ειρηναίε, στην εορτή του Αγίου Ειρηναίου και στην μνήμη σου, σου στέλνω για άλλη μια φορά και όσο ζω, τις ευχαριστίες μου για όσα τάλαντα μου χάρισες από εκείνα που του έδωσε ο Θεός.

Αιωνία σου η μνήμη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...