17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ, ΕΟΡΤΗ ΤΩN ΧΑΝΙΩΝ «Σήμερον, τοις των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις»

Ημερομηνία:

Του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη

Με τον τίτλο αυτό της επικεφαλίδας από πολλών ετών χαιρετίζουμε την εορτή των Εισοδίων στην οποία είναι αφιερωμένος ο Ιερός Καθεδρικός μας Ναό, όχι μόνο γιατί έτι αισθανόμαστε μερικοί από εμάς που βρεθήκαμε «παροικούντες την Ιερουσαλήμ της πόλης μας», αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι έτσι αισθάνονται όλοι οι συμπολίτες μας, οι εγγύς και οι μακράν ευρισκόμενοι από τον ιστορικό Καθεδρικό μας Ναό.

Αυτό δεν είναι πάλι δική μας αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά διακεκριμένη διαπίστωση που συνάγεται από το παλλαϊκό προσκύνημα της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας την παραμονή και την ημέρα της εορτής των Εισοδίων.

Άνδρες και γυναίκες , νέοι και ηλικιωμένοι απ’ όλες τις γειτονιές της πόλης κατακλύζουν τον Καθεδρικό μας Ναό και αποζητούν με υπομονή και ευχαρίστηση τις ευχές και τη ευλογία της Παναγίας για τα παιδιά, για την οικογένεια, για τις εργασίες, για το παρόν και το μέλλον.

Η εορτή των Εισοδίων προκαλεί κάθε χρόνο τον γενικό ξεσηκωμό των συμπολιτών μας που θεωρούν ευκαιρία για μια ιδιαίτερη προσέγγιση και μια ζεστή επικοινωνία με την Παναγία, επικαλούμενοι της προς Θεόν πρεσβείες της υπέρ πάντων των καταφευγόντων στη χάρη της.

Γιατί οι συμπολίτες μας δεν συνεγείρονται μόνο την παραμονή και τη ημέρα της εορτής και δεν καταφεύγουν μόνο την ώρα της εορτής, ο Ιερός Καθεδρικός μας Ναός, γνωστός στους συμπολίτες μας όλους ως Τριμάρτυρη, ελκύει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας όλο τον χρόνο και όλα τα χρόνια της ζωής των.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ανθρώπων κάθε τάξεως και κοινωνίας πριν φτάσουν στον προορισμό τους, στις εργασίες τους, στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες να περνούν από την Τριμάρτυρη, να προσκυνούν τη θαυματουργό εικόνα, να κάνουν τον σταυρό τους, να ανάβουν το κεράκι τους και να συνεχίζουν τη ζωή τους.

Χαιρόμαστε συχνά και πυκνά πρόσωπα νέων και ηλικιωμένων που πρωί – πρωί πριν από κάθε άλλο ζητούν τη ευλογία της Παναγίας και όπως διαπιστώνεται από τις δικές των ομολογίες νιώθουν ευχαριστημένοι, δυναμωμένοι, περισσότερο σίγουροι να πετύχουν τους στόχους, να κερδίσουν το χρόνο και τη ζωή, να αξιωθούν την πραγμάτωση των οραμάτων και των προσδοκιών τους.

Μια φορά ακόμα εορτάζουμε, πανηγυρίζουμε και τιμούμε το πρόσωπο της Παναγίας στην πόλη μας για την περιοχή μας.
Σημειώνουμε ότι αυτή η εορτή, αυτό το πανηγύρι δεν είναι για την Παναγία, είναι για μας, πανηγύρι και εορτή χαράς και αισιοδοξίας, ελπίδας και δύναμης, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης και της απελπισίας, να χαρούμε τη ζωή και τη δημιουργία.

Πανηγυρίζουμε μαζί με την Παναγία να βγούμε από την ασφυξία και τη πνιγηρότητα της υπαρκτής και συνεχιζόμενης ένδειας, αν δεν είναι και διευρυνόμενη. Πανηγυρίζουμε και εορτάζουμε την Παναγία για να απαλλαγούμε από την πίεση της υπαρκτής δυναστείας της οικονομικής και περισσότερο της ηθικής κρίσης και να ζήσουμε και να χαρούμε την ομορφιά και τη χαρά του Θεού στο πρόσωπο και τη ζωή μας.

Πανηγυρίζουμε κυριολεκτικά, σύρουμε τον χορό μαζί με την Παναγία της απελευθέρωσής μας από τη εμπερίστατη κακοδαιμονία που κτυπά και ταλανίζει το πρόσωπό μας, τον τόπο μας, την πατρίδα μας και με γενναιότητα χωρίς να λιποψυχούμε μαχητικά, δυναμικά και ανυποχώρητα διεκδικούμε τη δικαίωση, που δεν δικαιούται κανένας να μας στερήσει.

Υπεραγία Θεοτόκε Παρθένε, όπου μόνοι μας δεν μπορούμε να τα  καταφέρουμε, σου το επιτρέπουμε και το ζητούμε επίμονα, κάνε το θαύμα σου.

Η Παναγία ως μητέρα νοιάζεται για όλους και όλες.

Κανένας στο περιθώριο.

Κανένας παρακατιανός.

"google ad"

Κανένας εγκαταλελειμμένος.

Όλοι εορταστικοί.

Όλοι πανηγυρικοί.

Όλοι ευλογημένοι σε έτη πολλά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ