Mε… μοντέλο Πολυτεχνείου όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας Πολίτη θα επιδιώξουν την αποφυγή με κάθε τρόπο συγκεντρώσεων ή έστω και μικρών… συναθροίσεων για την επέτειο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Θα επιστρατευτούν χιλιάδες αστυνομικοί –που προφανώς δεν θα τηρούν και τις δέουσες… αποστάσεις- , θα μπλοκαριστούν δρόμοι και πλατείες, ενώ θα επιστρατευτεί όλη η τεχνολογική και κατασταλτική δύναμη πυρός της ΕΛΑΣ, από τις περιβόητες αύρες εκτόξευσης νερού μέχρι drones και ελικόπτερα.
Πάνω από 5.000 αστυνομικοί
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου. Μάλιστα, οι εισηγήσεις λένε ότι στο σημείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο μαθητής αλλά και σε άλλα σημεία, όπως Προπύλαια, Κλαυθμώνος, Πολυτεχνείο, θα υπάρχουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτσι ώστε να μη γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες.
Τα τελικά μέτρα θα «κλειδώσουν» σήμερα το απόγευμα στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο που αποκλείει τις εκδηλώσεις και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.
Έτσι, όλοι οι δρόμοι θα μείνουν ανοικτοί, πορεία δεν θα γίνει και η Αστυνομία θα επιλαμβάνεται στα σημεία που κάποιοι επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εφαρμόζοντας τον νόμο και επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση των μέτρων για τη διασπορά του Covid-19.
Παράλληλα από νωρίς το πρωί ευέλικτες ομάδες αστυνομικών ταχείας επέμβασης θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονται προς το κέντρο προκειμένου να μην τους αφήνουν να πλησιάσουν εκεί όπου υπάρχουν καλέσματα. Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός. Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου υπάρχουν διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις.
Ζωντανή εικόνα μέσω… drones
Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν On line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία. Οι ειδικοί διαπραγματευτές θα αναλάβουν αυτού του είδους τις επαφές και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της διάλυσης, τότε θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο που είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων που ξεκινούν από 300 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας, 3000 για τα φυσικά πρόσωπα ως διοργανωτές συναθροίσεων και φθάνει μέχρι 5000 για τα νομικά πρόσωπα.
Αν κάποιοι παρά τις προτροπές και τα πρόστιμα επιμείνουν να συγκεντρωθούν, τότε σύμφωνα με τις «διαρροές» της ΕΛΑΣ προς τα ΜΜΕ, θα υπάρξουν πιο δυναμικές αντιδράσεις που θα έχουν να κάνουν με ρίψη νερού από τους Αίαντες μέχρι χρήση χημικών.