18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Επίκαιρα σχόλια

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ
Η κυβέρνηση χτυπά την μεγάλη μάζα των πολιτών με τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και αφήνει χωρίς έλεγχο τις υποθέσεις των διαφόρων λιστών Λαγκάρντ, Λιχνεστάϊν και άλλων”ληστών” και των δεκάδων χιλιάδων offshore, εκείνων των μεγάλο- καρχαριών που παράνομα έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, των διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών κοκ.
Χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη δεν βγαίνει αγόγγυστα αλλά με αίμα η χώρα από το τούνελ.

Δεν είναι δίκαιο παιχνίδι {φαίαρ πλέϊ” να ματώνουν οι πολλοί και οι λίγοι να χορεύουν κάνοντας πάρτι φοροδιαφυγής στην πλάτη τους.

ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Η μείωση δαπανών που επιβάλλουν τα διάφορα μνημόνια έχει χτυπήσει το σύστημα υγείας τη πρόνοια τις συντάξεις , την παιδεία.
Το κράτος πρόνοιας απευθύνεται στης “γης τους κολασμένους.” Δεν τους διαχωρίζει σύμφωνα με το παρελθόν τους.Απευθύνεται ακόμη και στους χθεσινούς πλούσιους που πτώχευσαν.Αναζητείται κοινωνική αλληλεγγύη, και κράτος πρόνοιας σε μια πτωχευμένη Ελλάδα.

ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ;
Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα
μια επίσημη πτώχευση της χώρας.Θα μου πείτε και τώρα δηλαδή δεν είμαστε πτωχευμένη χώρα; Ναι αλλά υπό έλεγχο γιατί μας στηρίζουν οι εταίροι μας. Με την βοήθεια ενός αναπνευστικού σωλήνα και βάζοντας μας τα δύο πόδια σένα παπούτσι με τα διάφορα “προαπαιτούμενα.”
Επίσης μπαίνει και το ερώτημα. Όντας μέλος καλώς ή κακώς -μάλλον κακώς-της Ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ευρωζώνης θα μπορούμε να πτωχεύσουμε πλήττοντας το ευρώ και τις σχέσεις με τους εταίρους μας;
Ο γνωστός οικονομολόγος ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Τέξας σε άρθρο του υποστηρίζει με επιχειρήματα ότι είναι καλύτερα να μη φοβόμαστε και να πτωχεύσουμε ως χώρα.Γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής¨
“Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!
Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.
Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς: . η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
. οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη” επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
. οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
. όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...