23.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Επίκαιρες σκέψεις

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι αναγκαία η τεχνική εκπαίδευση και η αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομίας προς ένα παραγωγικό και εξωστρεφές μοντέλο.Η ιδιόκτητη κατοικία έγινε από τη μεγάλη ανασφάλεια του φτωχού Έλληνα που δυσκολευόταν να πληρώσει το ενοίκιο “μήνας μπαίνει, και γρήγορα μήνας βγαίνει.”
Εμείς δεν ήμασταν ούτε Σουηδία ούτε Γερμανία με κράτος πρόνοιας που σου παρείχε τα πάντα και δεν αισθανόσουν ανασφάλεια. Η βαλκανική Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρή βιομηχανία , ούτε αστική τάξη. Νεόπλουτους είχε. Ο μικροϊδιοκτήτης δεν περίμενε τίποτα από το κράτος και έπρεπε να εξασφαλίσει τα πάντα στην οικογένεια του. Γιαυτό η ιδαιτερότητα της μικροϊδιοκτησίας και στην ακίνητη περιουσία.Είναι σωστό όμως αυτό αναφέρουν ορισμένοι δημοσιολογούντες,ότι¨ “έχουν δεσμευτεί επενδύσεις που θα πήγαιναν στην παραγωγική οικονομία, και στις εξαγωγές.”  Δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να γίνουν αναγκαστικές και βίαιες αλλαγές.

ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙ
“Φάε τη τελευταία σου μπουκιά είναι η δύναμη σου” μου έλεγε η μητέρα μου για να μην αφήσω φαγητό στο πιάτο τη δεκαετία του 50 εποχή μεγάλης φτώχειας ,που ήμουν μικρό παιδί.

AΛΛΗ ΕΠΟΧΗ
Την εποχή που μεγάλωνα στη πόλη των Χανίων όταν μικρό παιδί ήρθα από τα Σφακιά, υπήρχαν τα κάρα , τα μακρύκαρα που εκτελούσαν μεταφορικό έργο, κάτι σαν μικρά φορτηγά- οι άμαξες ταξί της εποχής , τα πεταλάδικα στα χάνια, και οι σαγματοποιοί {σαμαράδες}καθώς και και οι στιβανάδες στα στιβαβάδικα {οδός Σκρύδλωφ} Το έλεγα σε παρέα νέων και με ρωτούσαν .Τι είναι αυτά; Δυστυχώς δεν έχουμε και λαογραφικό μουσείο στη πόλη μας να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τον λαϊκό πολιτισμό.
Κι αυτό δεν είναι προς τιμή μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...