16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Επίσκεψη Γιούροβα στην Αθήνα: Ένα βήμα πριν τεθεί θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα;

Ημερομηνία:

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αξιωματούχους, η αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατόπιν αιτήματος του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Όπως έγινε γνωστό η Αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια, τονίζοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022, συμπλήρωσε.

Επίσης υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά στο θέμα των παρακολουθήσεων, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 με διάφορους συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βέρα Γιούροβα στην Αθήνα, θα συναντηθεί την Πέμπτη (29/9) με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Εκπρόσωπο Τύπου και Υφυπουργό του Πρωθυπουργού Γιάννη Οικονόμου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα ΕΕ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και με εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων.

Την Παρασκευή η Επίτροπος θα απευθύνει ομιλία στο Athens Democracy Forum, θα έχει συνάντηση με την Ευαγγελία Νίκα, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ανδρέα Ποττάκη, τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη και μέλη της Ομάδας Δράσης για θέματα ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Γιούροβα παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας τον Δεκέμβριο του 2021 ότι η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην ελευθερία Τύπου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...