30.5 C
Chania
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2026

Επίσκεψη ταπείνωσης Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – Προσβολές και βαριές κουβέντες στη σκιά υπογραφής της συμφωνίας για τα ορυκτά

Ημερομηνία:

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν επανειλημμένα την Παρασκευή, με τον Ζελένσκι να προτρέπει τον Τραμπ να είναι προσεκτικός με τη Ρωσία και ο Τραμπ να τον κατηγορεί για ασέβεια, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών ήρθαν ξανά στην επιφάνεια με ορμή.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο πριν από μια εκδήλωση στην οποία αναμενόταν να υπογράψουν συμφωνία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη βιομηχανία ορυκτών της Ουκρανίας. Όμως ο Ζελένσκι αμφισβήτησε ανοιχτά τον Τραμπ για την πιο ήπια προσέγγισή του απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τραμπ τόνισε ότι ο Πούτιν θέλει να κάνει μια συμφωνία.
«Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι κάποια στιγμή, προτρέποντάς τον να είναι πιο ευγνώμων.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς παρενέβη ότι ήταν ασέβεια εκ μέρους του να έρθει στο Οβάλ Γραφείο για να υπερασπιστεί τη θέση του, ένα σημείο με το οποίο συμφώνησε ο Τραμπ.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν… στερείτε στρατιώτες», είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι, καθώς η συνάντησή τους μετατράπηκε σε κανονικό καυγά με έντονες φωνές.

Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι είτε έπρεπε να κάνει μια συμφωνία είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εκτός. Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Τραμπ να μην κάνει «κανένα συμβιβασμό με έναν δολοφόνο», αναφερόμενος στον ηγέτη της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος πήρε όπλα και ηθική υποστήριξη των ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον πόλεμοτης εναντίον της Ρωσίας, αντιμετωπίζει μια εντελώς διαφορετική στάση από τον Τραμπ. Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει γρήγορα τον τριετή πόλεμο, να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία και να ανακτήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Τραμπ καλωσόρισε τον Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο προτού κατευθυνθούν για συνομιλίες, μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου όπου επρόκειτο να υπογράψουν τη συμφωνία.

«Ελπίζω ότι θα με θυμούνται ως ειρηνοποιό», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι οι στρατιώτες του ήταν απίστευτα γενναίοι και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν ένα τέλος στις μάχες και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε «διαφορετικά είδη χρήσης, όπως η ανοικοδόμηση».

Πριν κλιμακωθεί η συζήτηση, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει ότι μια συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας θα ήταν «το πρώτο βήμα για πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, τον λαό μας, τα παιδιά μας», καθώς ήλπιζε ότι θα περιλαμβάνει την υποστήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης.

Ελπίζω ότι μαζί μπορούμε να τον σταματήσουμε, αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε τη χώρα μας, τις αξίες μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας, και φυσικά, κανένας συμβιβασμός με τον δολοφόνο για τα εδάφη μας».

Μίλησε επίσης για την ανάγκη της Ουκρανίας να αποκτήσει περισσότερη αεροπορική άμυνα για να βοηθήσει στις ρωσικές επιθέσεις («ξέρουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ, δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο χρειαζόμαστε»), και τη σημασία της επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία.

Μίλησε επίσης για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τους κανόνες δικαίου, δείχνοντας στον Τραμπ φωτογραφίες ανθρώπων που επλήγησαν από την εισβολή.

«Θέλουμε να τελειώσει αυτό… Θέλουμε και νομίζω ότι θα το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ.

Δείτε ολόκληρη τη συνάντηση:

 

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για οστεοπόρωση και καρδιαγγειακό κίνδυνο από τον Δήμο Χανίων

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για οστεοπόρωση και καρδιαγγειακό κίνδυνο διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 9 Ιουλίου 2026 στη Σούδα. Κλείστε ραντεβού στο 28213 41694.

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης διοργανώνει για 3η χρονιά εθελοντική αιμοδοσία στις 3 Ιουλίου στο πολιτικό του γραφείο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Ιωάννης».

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για ΑΠΕ και Βιομηχανία

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταψήφισε τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για ΑΠΕ και Βιομηχανία, καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση της γης και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ορκωμοσία εννέα νέων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όρκισε εννέα νέους υπαλλήλους που αναλαμβάνουν καθήκοντα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.