19.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Επίσκεψη του Αριστείδη Μπαλτά στο αρχαίο θέατρο Απτέρας που μόλις άνοιξε για το κοινό | Φωτός

Ημερομηνία:

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του αρχαιολογικού μουσείου Χανίων, ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Απτέρας που αποδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στο κοινό

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 12:00, έλαβαν χώρα δύο σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και εκπροσώπων αρχών και φορέων του τόπου.

Το Σάββατο 12/12, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας Χανίων αποδόθηκε στο κοινό το αρχαίο θέατρο. Το θεατρικό οικοδόμημα, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τοπικό πωρόλιθο, χωροθετήθηκε κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης, σε φυσική κοιλότητα του εδάφους με νότιο προσανατολισμό και θέα τα Λευκά όρη. Η παλαιότερη φάση του χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.), ενώ στη ρωμαϊκή εποχή υπέστη ριζικές μετασκευές.

Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που γνώρισε το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο τέλος του 19ου και κατά τον 20ο αιώνα, η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η πλήρης αποκάλυψή του, η συντήρηση και η αναστήλωσή του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υπουργός τόνισε: «Όλος ο χώρος εδώ είναι συγκλονιστικός. Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Κάτι ακόμη προστίθεται στην Κρήτη με αυτό το έργο, το οποίο εγκαινιάζουμε. Το θέατρο θα σηματοδοτεί την ενότητα του αρχαίου πολιτισμού με τον σύγχρονο και όσοι έρχονται εδώ θα καταλαβαίνουν το βάθος της Κρήτης, τόσο σε επίπεδο Ιστορίας, όσο και σε επίπεδο σημερινής πραγματικότητας».


Μια ημέρα μετά την Κυριακή 13/12, εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, με την παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιου Σταθάκη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η περιοδική έκθεση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα: μία περιπετειώδης πορεία στο χώρο και στο χρόνο». Η έκθεση, οργανώθηκε  στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και συνδέεται οργανικά με την «Εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για τη μόνιμη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων», έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το θεατρικό οικοδόμημα, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τοπικό πωρόλιθο, χωροθετήθηκε κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης, σε φυσική κοιλότητα του εδάφους με νότιο προσανατολισμό και θέα τα Λευκά όρη. Η παλαιότερη φάση του χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.), ενώ στη ρωμαϊκή εποχή υπέστη ριζικές μετασκευές.

 Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που γνώρισε το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο τέλος του 19ου και κατά τον 20ό αιώνα, η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η πλήρης αποκάλυψή του, η συντήρηση και η αναστήλωσή του.

 Η αρχαία πόλη της Απτέρας, βρίσκεται πάνω σε λόφο ύψους 200 μέτρων, στη θέση Παλιόκαστρο, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Ιδρύθηκε τη γεωμετρική εποχή, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 4ο αιώνα π. Χ., οπότε ανέπτυξε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του ελέγχου του Κόλπου της Σούδας.

Ο 1ος και ο 2ος αιώνας μ.Χ. αποτέλεσαν μια νέα περίοδο ακμής για την Απτέρα, όμως ο σεισμός του 365μ.Χ. που κατέστρεψε την Κρήτη την ισοπέδωσε. Κατοικήθηκε μέχρι τον επόμενο σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ. και τις επιδρομές των Σαρακηνών, που την οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα»,...

«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»

Ένα ταξίδι στον χρόνο και μαζί στην πολυσχιδή προσωπικότητα...