26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Επίσκεψη υποψήφιων με τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ στη Λίμνη και το ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων

Ημερομηνία:

Στη λίμνη και το ΜΥΗΣ Αγιάς βρέθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 κλιμάκιο των Πράσινων, αποτελούμενο από το Νίκο Χρυσόγελο, πρώην ευρωβουλευτή και υποψήφιο με τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ στην Α’ Αθήνας, και τα μέλη των Πράσινων Χανίων Φώτη Ποντικάκη και Κώστα Τζωρτζάκη. Επισκέφθηκαν την όχθη της λίμνης και βρέθηκαν στις εκδηλώσεις εορτασμού του ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου στο ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων, στο παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Η λειτουργία του Μουσείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ΜΥΗΣ Αγυιάς εδώ και ένα χρόνο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που δείχνει πώς μπορεί να αξιοποιείται εκπαιδευτικά και ενημερωτικά η βιομηχανική πολιτιστική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά, όταν υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση. Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά που ειπώθηκαν στην εκδήλωση ήταν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στη δεκαετία του 1920 τοπική, αποκεντρωμένη και με δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία, στη συντριπτική της πλειοψηφία. Έτσι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς που δημιουργήθηκε το 1928 επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου ανήκε στο Δήμο, μέχρι που πέρασε στη ΔΕΗ το 1959. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που μας έρχεται από το παρελθόν ως πρόταση για το μέλλον, η μικρή τοπική, δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αξίζει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας της λίμνης Αγιάς ως οικοτόπου έπαιξε τα τελευταία 30 χρόνια το οικολογικό κίνημα (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων) διοργανώνοντας εκεί κάθε Οκτώβριο από το 1993 τη Γιορτή των Πουλιών. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής και την ένταξή της στο δίκτυο NATURA 2000 και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου που εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες στις όχθες της λίμνης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...