14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Επί ποδός η Κρήτη μετά τον εντοπισμό του καταρροϊκού σε πέντε εκτροφές

Ημερομηνία:

Λασηθιωτάκη Πέλλα | Σε πέντε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή του Μυλοπόταμου έχει όπως φαίνεται επεκταθεί ο καταρροϊκός πυρετός, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, για διάφορους λόγους στις αρχές.

 

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί την Τετάρτη στις 10 το πρωί η Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτροφικών οργανώσεων του νησιού, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο νησί την  Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου σε μία εκτροφή και απειλεί να ρημάξει την κρητική κτηνοτροφία.

Ενημερωτική συνάντηση  έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου στο Πέραμα Μυλοπόταμου με μεγάλη συμμετοχή κτηνοτρόφων που ανησυχούν και με εισηγητή τον πρόεδρο του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κτηνίατρο Αλέκο Στεφανάκη.

Το ευχάριστο είναι ότι οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αποτελούν φραγμό στην επέκταση του ιού, που μεταδίδεται από έντομα. Και το δυσάρεστο είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, ούτε προβλέπονται αποζημιώσεις!

Υπάρχουν και άλλες προσβολές;

Το ερώτημα που ανησυχεί τον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης είναι αν υπάρχουν και πού άλλες προσβολές από τον καταρροϊκό πυρετό. Πιθανόν αρκετοί κτηνοτρόφοι κυρίως ιδιοκτήτες μικρών εκτροφών να έθαψαν τα ζώα τους χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές και δίχως να γνωρίζουν ότι η νόσος είναι τόσο επικίνδυνη για τα πρόβατα. Υπενθυμίζεται ότι η νόσος δεν έχει την παραμικρή επίπτωση στον άνθρωπο.

«Επτά αρρώστιες έχουν ανάλογα συμπτώματα με τον καταρροϊκό πυρετό» επισημαίνει  ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης και τονίζει: «Οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να ενημερώνουν έτσι κι αλλιώς τις αρχές».

Ο κ. Στεφανάκης μίλησε τη συνάντηση των κτηνοτρόφων του Μυλοπόταμου. Οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις και ειδικά οι ιδιοκτήτες των εκτροφών στις οποίες διαπιστώθηκε πρόβλημα είπαν ότι θα είναι ακόμα πιο προσεκτικοί.

Ούτε φάρμακα, ούτε αποζημιώσεις!

Το δυσάρεστο είναι ότι για την αντιμετώπιση της νόσου δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν εμβόλια αλλά οι δόσεις χρειάζεται να είναι αρκετά αυξημένες και αυτό ακριβώς δεν έχει εγκριθεί. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο καθώς οι ορότυποι του ιού φθάνουν τους 26!

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εγκρίνει αποζημιώσεις  των κτηνοτρόφων που χάνουν τα κοπάδια τους. Ο ιός έφθασε πρόσφατα  στην Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά εκεί κυριαρχεί η αγελαδοτροφία. Και οι αγελάδες απλώς ενοχλούνται από τον ιό, δεν πεθαίνουν.

Έτσι η Ε.Ε. δεν έχει μέχρι τώρα…. συγκινηθεί ούτε για φάρμακα, ούτε για αποζημιώσεις.

Η πορεία της ασθένειας

Η νόσος που μεταδίδεται από έντομα προήλθε όπως φαίνεται από την Άπω Ανατολή και την Αφρική. Πέρασε στην Τουρκία καταστρέφοντας την αιγοπροβατοτροφία της και από εκεί στη Βουλγαρία που έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές και στη χώρα μας. Μόνο δύο περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα προσβληθεί! Οι ζημιές ήδη είναι τεράστιες… Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες μέρες συρρικνώθηκε η αιγοπροβατοτροφία της Πελοποννήσου, όπου πέρασε η νόσος από…δύο πρόβατα που φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν από την Αιτωλοακαρνανία.

Στην Κρήτη πιθανόν το έντομο να ήρθε μέσα σε ζωοτροφές, ίσως σε τριφύλλι. Οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να αποφεύγουν τα στάσιμα νερά όπου συχνάζουν έντομα και όταν δεν μπορεί να γίνει αυτό να τα ψεκάζουν. Όμως η αλόγιστη χρήση των εντομοκτόνων θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυκνότητα του ζωικού κεφαλαίου της Κρήτης είναι πιθανόν να αποτελέσει τον «ιμάντα» ώστε η νόσος να επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, καθώς και η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ε.Ε. θα απασχολήσουν την αυριανή σύσκεψη στην Περιφέρεια στην οποία θα πάρουν μέρος η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, ο διευθυντής Κτηνιατρικής Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς, ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης και οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων του νησιού.

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη

Το ζήτημα της ασθένειας των αιγοπροβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό θέτει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπη ζητώντας βοήθεια προς την χώρα μας και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) της Ελλάδος, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.

Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Τι βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας των αιγοπροβάτων και με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι;»

agronews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ