15.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Επανέρχεται στα περί κοινών περιπολιών Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ο Γιουνκέρ

Ημερομηνία:

Τις πιέσεις για κοινή ακτοφυλακή στο Αιγαίο επανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λέγοντας πως πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην Προεδρία της Κομισιόν, τόνισε πως τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, και ότι θα πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα» και στάθηκε πάλι στο ζήτημα της κοινής ακτοφυλακής:

Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις,Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοισυμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους. “Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και τηςΛέσβου είναι ακόμη ένας τάφος», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη ότι με το θέμα το θέμα των προσφύγων επανέρχονται στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες:

Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Το νιώθουμε και τώρα με την ελλιπή διάθεση για αλληλεγγύη κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την εικόνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου με στολή Ναζί στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εικόνες ή ότι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι έγιναν μέλη της ΕΕ μετά την αλλαγή στην Ευρώπη θα απομακρύνονταν από την ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν γίνεται έτσι.

Τόνισε μάλιστα ότι στο θέμα των προσφύγων στηρίζει σθεναρά την Καγκελάριο και, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλει η Γερμανία, έκανε λόγο για «τρομερή επίδοση». Αν αυτό το πρόβλημα δεν ελεγχθεί, «τότε η ΕΕ θα αποτύχει. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο της ηπείρου για αυτό πρέπει να συνεισφέρουν όλοι – και δεν το κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ για να διευκρινίσει πάντως ότι «αν απειλήσουμε με κυρώσεις εκείνους που θέλουμε να πείσουμε να κάνουν περισσότερα, δεν θα πετύχουμε τίποτα. «Η ΕΕδεν είναι ΑΤΜ από όπου απλά τραβάμε χαρτονομίσματα, αλλά μερικές φορές πρέπει και να δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...