19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Επανεξελέγη στην Προεδρία της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ

Ημερομηνία:

Στην Προεδρία της Βραζιλίας επανεξελέγη η Ντίλμα Ρούσεφ, επικρατώντας σχεδόν οριακά του ανθυποψηφίου της Αέσιο Νέβες με 51,6% κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Θέλω να γίνω καλύτερη Πρόεδρος από ό,τι ήμουν μέχρι τώρα» είπε η Πρόεδρος μετά το αποτέλεσμα.Η Ντίλμα Ρούσεφ εξέφρασε τη βούλησή της για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύτηκε για δημοσιονομική πειθαρχεία και περιορισμό του πληθωρισμού.
Από την πλευρά του μιλώντας σε υποστηρικτές της παράταξής του, μετά την ολοκλήρωση του 99,66% της καταμέτρησης των ψήφων, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αέσιο Νέβες, παραδέχθηκε την ήττα του έναντι της αντιπάλου του.

Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής επίσημη καταμέτρηση, η Ρούσεφ επικρατεί με ποσοστό 51,60% έναντι του 48,40% που έχει συγκεντρώσει ο Νέβες.

Ο αριστοκράτης και η αντάρτισσα

Οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ ενός αριστοκράτη, μεγαλομένου στα πολιτικά σαλόνια και μιας μαρξίστριας αντάρτισσας η οποία φυλακίστηκε και βασανίστηκε για την δράση της.

Η επανεκλεγείσα Πρόεδρος, μαρξίστρια φοιτήτρια στη δεκαετία του ’60, αγωνίστηκε κατά μιας χούντας που κράτησε 21 χρόνια, για επαναστατική αλλαγή στην πολιτική της Βραζιλίας. Μπήκε στο αντάρτικο πόλης και συνελήφθη με όπλο στην τσάντα της το 1970. Στη φυλακή βασανίστηκε με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και σεξουαλική κακοποίηση. Κατόπιν έγινε οικονομολόγος και ύστερα υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα. Το 2010 εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Από την άλλη, ο Αέσιο Νέβες, συντηρητικός πολιτικός, που μεγάλωσε αριστοκρατικά με φήμη πλεϊμπόι, έγινε βουλευτής στα 21 του χρόνια, γερουσιαστής και μετά κυβερνήτης μιας μεγάλης Πολιτείας της Βραζιλίας. Έχει τον πόθο να γίνει Πρόεδρος ολοκληρώνοντας το έργο του παππού του, ο οποίος εξελέγη πρώτος Πρόεδρος μετά την επιστροφή της δημοκρατίας, το 1985, αλλά πέθανε προτού προλάβει να ορκιστεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...