20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Επεισόδια, ζημιές και 8 προσαγωγές στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Νίκο Ρωμανό στα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

«Ο Νίκος Ρωμανός εκπαίδευση απαιτεί, κάτω η κυβέρνηση που τον δολοφονεί». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες νέοι έδωσαν το παρόν στην πορεία για τον δολοφονηθέντα 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, 6 χρόνια από τη δολοφονία του συνδέοντας τα γεγονότα του 2008, με αυτά στα οποία πρωταγωνιστεί σήμερα ο φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο 21χρονος απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός.

Όμως, αυτή τη φορά, η πορεία δεν ολοκληρώθηκε.

Σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια στα Χανιά είχαμε επεισόδια που άρχισαν όταν ομάδα νεαρών άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και μολότοφ στο υποκατάστημα της Eurobank.

H πορεία ως εκείνο το σημείο δεν είχε παρουσιάσει κάποιο γεγονός.

Ναι, υπήρχε πάθος και διαρκώς οι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν φώναζαν συνθήματα, για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Νίκο Ρωμανό, όμως δε διαφαινόταν ότι θα είχαμε επεισόδια.

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Αγοράς, με τον κόσμο να καταφθάνει από τις 18.30. Λίγο μετά τις 19.30 ξεκίνησε η πορεία, η οποία έστριψε από το Μελίνι για να βγει στην οδό Αποκορώνου την οποία ανέβηκε για να καταλήξει στα Δικαστήρια.

Ανά σημεία διαδηλωτές πετούσαν στον αέρα φυλλάδια και κάποιοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. Κάποιες μικρές ζημιές έγιναν στα γραφεία του Βουλευτή της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Τα επεισόδια

Από τα Δικαστήρια η πορεία δίχως να κάνει στάση κατέβηκε την οδό Παπανδρέου για να στρίψει στη διασταύρωση που βγάζει στο υποκατάστημα της Eurobank.

Σε εκείνο το σημείο ομάδα νεαρών διασπάστηκε από τους υπόλοιπους και αφού φόρεσαν κουκούλες άρχισαν να πετάνε πέτρες και μετά μολότοφ στα υποκαταστήματων τραπεζών στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Ανάψανε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σύντομα εμφανίστηκε διμοιρία των ΜΑΤ ενώ ακολούθησε σύγκρουση.

Όλα αυτά Σάββατο βράδυ, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης των Χανίων και όπως είναι κατανοητό οι άνθρωποι που περνούσαν εκεί με τα αυτοκίνητά τους έμεναν έκπληκτοι από αυτά που βλέπανε. Η κατάσταση έγινε αποπνικτική όταν άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα.

Ο κόσμος διαλύθηκε, αλλά σύντομα μία ομάδα νεαρών επανεμφανίστηκε και συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις για ένα επιπλέον 10λεπτο. Με τη ρίψη μερικών ακόμα δακρυγόνων η διαδήλωση διέλυσε.

Και εκεί που φαινόταν ότι η βραδιά θα τελείωνε, δίχως να γίνουν μεγάλες ζημιές, πέρα από κάποιους κάδους στους οποίους μπήκε φωτιά, τελικώς είχαμε συλλήψεις.

Με συντονισμένη έφοδο ΜΑΤ και δυνάμεων της ασφάλειας συνέληφθησαν κάποιοι νεαροί. Άγνωστο πάντως είναι κατά πόσο συμμετείχαν στα επεισόδια αφού φαινόταν απλά να κάθονται σε παγκάκια της Πλατείας Αγοράς.

"google ad"

Χαρακτηριστικό είναι ότι δίπλα σε έναν από τους συλληφθέντες ήταν ζευγάρι νέων οι οποίοι παρακολουθούσαν έκπληκτοι και τρομοκρατημένοι να συλλαμβάνουν τον νεαρό που καθόταν δίπλα τους. Σε επικοινωνία που είχαμε με την αστυνομία αρνήθηκαν να μας πουν ποιος είναι ο αριθμός των συλληφθέντων. Σύμφωνα με μάρτυρες έγιναν 8 συλλήψεις, 7 μαθητών και 1 ενήλικα.

Η βραδιά έχει συνέχεια αφού συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...