15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επιδότηση στα καύσιμα: Βήμα – βήμα η αίτηση στο gov.gr για την οικονομική ενίσχυση

Ημερομηνία:

Με μια προπληρωμένη, ψηφιακή κάρτα θα «τρέξει» το μέτρο της επιδότησης καυσίμων κίνησης, δηλαδή της βενζίνης και του diesel.

Το νέο πλαίσιο για την επιδότηση καυσίμων προβλέπει ένα «κούρεμα» 22 λεπτών του ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, και 27 λεπτών για τα νησιά, που αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και τη βενζίνη.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπασυμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Για τα αυτοκίνητα η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά. Για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως.

Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο). Ειδικά για τον Απρίλιο θα υπάρξει και μια έξτρα επιδότηση -δηλαδή μείωση- 15 λεπτών του ευρώ στην αντλία, που αφορά μόνο το πετρέλαιο κίνησης (diesel).

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι ενώ όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο δικαιούχος της επιδότησης στην βενζίνη μπορεί να εξαντλήσει το ποσό του βοηθήματος που δόθηκε για τρεις μήνες ακόμη και σε μια επίσκεψη του στο πρατήριο καυσίμων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε βήμα – βήμα την διαδικασία στο πρατήριο και της «πληρωμής» της επιδότησης μέσω της άυλης κάρτας που θα έχει κατεβάσει ο δικαιούχος στο smartphone του, αφού εγγραφεί στην πλατφόρμα του gov.gr.

H σχετική πλατφόρμα αναμένεται στις αρχές Απριλίου. Εκεί «ο πολίτης θα πρέπει πολύ απλά και εύχρηστα να δηλώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου για τον οποίο θα ήθελε να πάρει την επιδότηση καυσίμων», εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε ότι κάθε πολίτης θα δηλώνει ένα αυτοκίνητο.

Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της άυλης ψηφιακής κάρτας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πηγαίνει στο βενζινάδικο και θα πληρώνει με αυτή την άυλη χρεωστική κάρτα.

Η άλλη εναλλακτική, για κάποιον που δεν έχει smartphone, είναι «να δηλώσει το IBAN που έχει και να γίνει η πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό».

Με το νέο μέτρο στήριξης:

– Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

– Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο. Εάν το πρώτο αυτοκίνητο είναι στο όνομα του ενός συζύγου και το δεύτερο αυτοκίνητο στο όνομα του άλλου συζύγου μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

– Η επιδότηση καυσίμων θα γίνει με μια ηλεκτρονική κάρτα, όπως έγινε στο freedom pass, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος, το οποίο, ωστόσο, θα μπορεί να δηλώνεται μόνο μια φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

– Καλύπτει όλα τα καύσιμα που προμηθεύεται κάποιος από ένα πρατήριο βενζίνης (βενζίνη, diesel, υγραέριο).

"google ad"

– Η επιδότηση για τους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) ανέρχεται συνολικά σε 40 ευρώ, καθώς αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

– Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ακόμα και μια φορά εάν το επιθυμεί.

– Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία που ευνοεί όλους όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η διπλή επιδότηση δίνεται για να περιοριστεί η αύξηση της τιμή του ντίζελ που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την βενζίνη. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

– Για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

cnn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ