13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Διπλή ωφέλεια

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Από τις 15 Νοεμβρίου άρχεται η προετοιμασία μας για την Μεγάλη Εορτή, της του Χριστού Γεννήσεως. Από δε της 21ης του ιδίου μηνός ψάλλονται οι καταβασίες των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται, δοξάσατε», και από της 26ης τρέχοντος μηνός μέχρι και της 24ης Δεκεμβρίου ψάλλεται το Κοντάκιον «Η παρθένος σήμερον τον προαιώνιον Λόγον…»

Όμορφη η περίοδος αυτή, μέχρι και τα Χριστούγεννα και το Άγιον Δωδεκαήμερον, γεμάτη ευκαιρίες «δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν» (Εωρ. 1,14). Γεμάτη από μέσα και αγιοπνευματική τροφοδοσία, για την καλύτερη και τελεσφερότερη συμμετοχή μας στην κοσμοσωτήρια Μεγάλη Εορτή.

Ένα από τα πολλά αυτά μέσα είναι και η νηστεία. Ένα μέσον πολύ παρεξηγημένο και αρκετά παραγκωνισμένο, ειδικά στην καταναλωτική και αχόρταγη εποχή μας. Μια νηστεία ωφέλιμη όχι μονάχα ψυχικά, αλλά και σωματικά. Για αυτές τις δυό μεγάλες αξίες, θα αφιερώσομε το γραφτό μας αυτό:

1.Νηστεία, μητέρα της υγείας: «Η νηστεία γιατρεύει. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να αναγνωρισθεί ως μέθοδος θεραπείας. Σήμερα εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις Η.Π.Α. , την Γερμανία, την Γαλλία, την Αγγλία, την Αυστραλία και είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο θεραπείας –νηστεία χάριν της υγείας – παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Σοβιετικός καθηγητής Γιούρι Νικολάεφ, τον οποίον προσκάλεσε στην χώρα μας το Ιπποκράτειο Κέντρο Ελλάδος.

Η θεραπευτική αγωγή με νηστεία έχει καλά αποτελέσματα, στα καρδιακά νοσήματα, στην υπέρταση, στα νοσήματα του πεπτικού συστήματος, στις αρθρίτιδες. Στους ρευματισμούς, στο βρογχικό άσθμα, στις αλλεργίες, στους καλοήθεις όγκους, στα δερματολογικά, στον θυρεοειδή, στις νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, στην εξάρτηση από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, όταν ο εξαρτημένος ευρίσκεται στην πρώτη φάση.

Αρχή του Ιπποκράτη: Ο κ. Νικολάεφ, για να τεκμηριώσει τις απόψεις του, ανέφερε μια προσωπική του εμπειρία από την ψυχιατρική Κλινική, στην οποία είναι διευθυντής «Στους ψυχιατρικά αρρώστους, πριν από 50 χρόνια χορηγούσαν τροφή, καταναγκαστικά, την στιγμή που οι ίδιοι δεν ήθελαν. Θεώρησα την μέθοδο αυτήν αντιεπιστημονική. Αποφάσισα να εφαρμόσω την νηστεία. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς έγιναν καλά και άρχισαν, μάλιστα, να εργάζονται κανονικά. Επίσης, οι ψυχικά άρρωστοι που εφάρμοσαν την νηστεία και είχαν στο ιστορικό τους και άλλες παθήσεις, παρουσίασαν βελτίωση. Ζήτησα, λοιπόν άδεια από την πολιτεία να εφαρμόσω την νηστεία, ως μέθοδο θεραπείας, και σε άλλα νοσήματα.

Αφορμή της «ανακάλυψης» «Νηστεία χάριν της Υγείας» ήταν ο Ιπποκράτης. Παλαιά , δηλαδή, η συνταγή. «Είχα διαβάσει τον Ιπποκράτη στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική, που μιλούσε για νηστεία. Αποφάσισα, λοιπόν να εφαρμόσω την μέθοδο» είπε χαμογελώντας ο Σοβιετικός καθηγητής. Συνέχισε χαριτολογώντας: «Δεν χρειάζεται, βέβαια, να αρρωστήσετε για να νηστέψετε». Και κατέληξε δίνοντας την συμβουλή: «Με περιοδικές νηστείες διατηρείτε καλή  υγεία. Κυρίως προτείνουμε την νηστεία για την πρόληψη των ασθενειών» («Μεσημβρινή», 16/11/1990).

2. Νηστεία, ιατρός των ψυχών: «Η νηστεία είναι αρχή και θεμέλιο κάθε πνευματικής εργασίας. Η νηστεία, που είναι ο ιατρός των ψυχών ημών, έχει συνήθειαν, άλλου χριστιανού να ταπεινώσει την σάρκα και άλλου να καταπραϋνει τον θυμόν. Από άλλον να διώχνει τον ύπνον και άλλον να φέρει εις προθυμίαν δια να κάμει το καλόν, και άλλου να καθαρίζει τον νουν του, και να τον κάμνει ελεύθερον από τους πονηρούς λογισμούς. Και άλλου να δαμάζει την αδάμαστον και ακράτητον γλώσσαν, και να την κρατεί με τον φόβον του Θεού, ωσάν σαλιβάρι (χαλινάρι), και να μην την αφήνει παντελώς να λέγει λόγους αργούς ή σαπρούς. Και άλλον εμποδίζει τα μάτια να μη κοιτάζουν εδώ κι εκεί και να περιεργάζονται τι κάμνει ο ένας και ο άλλος, αλλά κάμνει τον καθένα να προσέχει εις τον εαυτόν του, και να ενθυμείται τα ιδικά του αμαρτήματα και ελαττώματα.
Η νηστεία λεπτύνει κα
’ ολίγον το σκέπασμα της αμαρτίας, οπού ευρίσκεται επάνω εις την ψυχήν και αποδιώκει από αυτήν το νοητόν σκότος, καθώς διώχνει ο ήλιος την ομίχλην.

Η νηστεία μας κάμνει να βλέπομεν νοερώς τον πνευματικόν αέρα, εις τον οποίον λάμπει πάντοτε ο νοητός ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός» (Άγιος Συμεών, ο Νέος Θεολόγος).

Καλήν Αγίαν τεσσαρακοστήν και καλά Χριστούγεννα εν υγεία «εν προσευχή και νηστεία» (Ματθ. 17,21).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...