19.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Ο Σταυρός των πειρασμών

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχ/της
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Η ζωή του Χριστιανού πρέπει να είναι χριστομίμητη και χριστοϋπάκοη. Αυτό είναι και το γνώρισμα του αληθινού χριστιανού, διαφορετικά πρόκειται για έναν μεταλλαγμένο, ένα ψευδεπίγραφο όπως δυστυχώς καταντήσαμε οι σημερινοί χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί: «Χαλκός ηχών ή κύμβαλο αλαλάζον» (Α’ Κορινθ. 13,1). Φιέστες, μεγαλοπρεπείς εμφανίσεις και προκλήσεις, πρωτοκαθεδρίες, προκλήσεις που απάδουν ειδικά στους χριστιανούς, και μάλιστα σε μια κρίσιμη εποχή όπως η δική μας και χωρίς να μας διδάξει τίποτε, και χωρίς να μας φρονιματίσει.

Ο Χριστός μας καλεί, αν όντως είμαστε μαθητές Του, χριστιανοί, να αρνηθούμε τον ευατόν μας. Να σηκώσομε τον σταυρόν μας (και είναι πολλοί) και να τον ακολουθήσομε (Μαρκ. 8,34)

Ο Χριστιανός είναι, πρέπει να είναι, πραγματικός σταυροφόρος. Πολλοί οι σταυροί. Πολλοί οι πειρασμοί. Πολλές και ποικίλες οι προκλήσεις. Πολλά τα παλαίσματα. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, και ειδικότερα τον σταυρόν των πειρασμών, αναφέρεται το σημερινό μας γραφτό και καταφεύγομε στον μεγάλον Άγιον Ισαάκ τον Σύρο, τον χαρακτηρισθέντα ως «ουρανοπολίτης άνθρωπος και επίγειος άγγελος ο νηπτικότερος των νηπτικών Πατέρων» (Εορτάζει στις 28 Σεπτεμβρίου).

Μεταφέρομε, λοιπόν, το θεόπνευστο και ψυχοσωτήριο κείμενο του Αγ. Ισαάκ με τίτλον «ο σταυρός των πειρασμών σώζει από την υψηλοφροσύνη και οδηγεί στην αρετή»!

«Οταν η θεία χάρις δει ότι ο άνθρωπος άρχισε να έχει ιδέα για τον εαυτόν του και να υψηλοφρονεί, αμέσως παραχωρεί οι πειρασμοί του να γίνουν πιο δυνατοί και να τον νικήσουν, μέχρι να μάθει ότι είναι αδύναμος και να καταφύγει στον Θεό και να τον κρατήσει κοντά του με ταπείνωση. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έρχεται ο άνθρωπος στα μέτρα της τέλεια πίστεως και της τέλειας ελπίδας του Υιού του Θεού και υψώνεται να φθάσει την αγάπη. Διότι ο άνθρωπος γνωρίζει πόσο θαυμαστή είναι η αγάπη του Θεού προς αυτόν, όταν βρεθεί ανάμεσα σε μεγάλες δυσκολίες, που τον αποκόπτουν από την ανθρώπινη ελπίδα. Και τότε δείχνει ο Θεός σ’ αυτόν τη σωτήρια δύναμή Του.

Ο άνθρωπος ποτέ του δεν θα μάθει τη θεϊκή δύναμη ζώντας στην άνεση και στην καλοπέραση. Και ποτέ δεν έδειξε ο Θεός τη σωτήρια ενέργειά Του με τρόπο αισθητό, παρά σε τόπους ήσυχους και έρημους και σε τόπους όπου δεν συναντάς παρέες και πολλές κουβέντες και θορύβους από τη συγκατασκήνωση με άλλους ανθρώπους.

Να μην απορήσεις, λοιπόν, όταν στην αρχή της ενάρετης εργασίας σου ως χριστιανού, αυξάνουν οι σκληρές και δυνατές θλίψεις και στενοχώριες και σε περικυκλώνουν από παντού, διότι ούτε καν ονομάζεται αρετή εκείνη που πάνω στην εκτέλεσή της δεν ακολουθείται από δύσκολα έργα. Γιατί η αρετή ονομάσθηκε αρετή από τις δυσκολίες που συναντά. Ετσι είπε ο Αγιος Ιωάννης. Είναι σύνηθες, λέει, για την αρετή να υπόκειται σε δυσκολίες. Λέει μάλιστα ο μακαριστός Μάρκος ο Μοναχός, πως “εκείνη η εργασία είναι αξιόμεμπτη, που κινείται μέσα στα δεσμά της ανέσεως. Κάθε εκτελούμενη αρετή, όταν γίνεται σύμφωνα με την εντολή του Αγίου Πνεύματος, ονομάζεται σταυρός”. Γι’ αυτό όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν με τον φόβο του Κυρίου και με την αγιαστική δύναμη του Ιησού Χριστού, θα διωχθούν (Β’ Τιμοθ. 3,12). Διότι είπε ο Κύριος: “Οποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει τον σταυρό του και τότε ας με ακολουθήσει” (Μαρκ. 8,34). “Οποιος θέλει να ζήσει στην άνεση, θα χάσει μεν τη ζωή της καλοπέρασης για το όνομά μου, όμως θα σώσει την ψυχή του” (Μαρκ. 8,35). Γι’ αυτό, λοιπόν, πρόλαβε και βάλε μπροστά σου το όραμα του σταυρού, για να αποφασίσεις να πεθάνεις και τότε θα μπορέσεις να τον ακολουθήσεις»…

Λόγια αγιοπατερικά. Λόγια διαχρονικά. Λόγια σωτήρια. Ας τα εφαρμόσουμε, επιτέλους, για να δούμε μια καλλίτερη ημέρα και την μακαριότητα της Ουράνιας Βασιλείας του Θεού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...