12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Σήμερα είναι η μέρα των ψυχών, το λεγόμενο “ψυχοσάββατο” – Τι είναι και γιατί θεσπίστηκε

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

Με την ευκαιρία του ψυχοσάββατου, Παρασκευή 17 εσπέρας και Σάββατο 18 Φεβρουαρίου πρωί, και επειδή μας ερωτούν πολλοί γιατί γίνονται τα ψυχοσάββατα, πότε κλπ, ήθελα με το γραφτό μου αυτό να αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα, που ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να γνωρίζομε και να τηρούμε.

Να πούμε ότι υπάρχουν δυό ψυχοσάββατα τον χρόνο και οι ημερομηνίες τους εξαρτώνται από τον εορτασμόν του Πάσχα. Η μία την παραμονή των Απόκρεω, Κυριακή της Κρίσεως και η άλλη την παραμονή της Πεντηκοστής.

Πάνω σ’ αυτό συνεχίζω με το εξαίρετο άρθρο της φιλολόγου και συγγραφέως Ξανθής Σιδηροπούλου:

1. Γιατί θεσπίστηκε;

Η Μητέρα Εκκλησία από αγάπη και ευσπλαχνία προς τους κεκοιμημένους μας θέσπισε το ψυχοσάββατο «υπέρ πάντων των απ’ αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών» για τους παρακάτω τρεις λόγους, όπως αναφέρει το Τριώδιο (το εκκλησιαστικό βιβλίο): 1. «Επειδή δε πολλοί κατά καιρούς απέθανον άωρα ή εις ξενιτίαν ή εις θάλασσαν…, από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες… και δεν φρόντισε κανείς να τους τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα μνημόσυνα… 2. Επίσης «επειδή αύριον ποιούμεν την ανάμνησην της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και επειδή οι κεκοιμημένοι δεν έλαβαν την τελική κρίση και αντάμειψη, η Εκκλησία τους μνημονεύει για να εύρουν έλεος». 3. Επειδή η μνήμη όλων των τεθνεώτων μας θυμίζει και τον δικό μας θάνατο και μας διεγείρει προς μετάνοια…
Κατά το δεύτερον Ψυχοσάββατο η Εκκλησία μας μνημονεύει «πάντων των από Αδάμ ευσεβώς κοιμηθέντων», ώστε να γίνουν άξιοι κληρονομίας της Ουρανίου βασιλείας…

2. Τι χρειάζεται να προσφέρουμε;

Στα Ψυχοσάββατο ετοιμάζουμε κόλλυβα και τα δίπτυχά μας (συγχωροχάρτια) και τα πηγαίνουμε στην Εκκλησία «για να διαβαστούν» είτε κατά τον εσπερινό της Παρασκευής, είτε στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου. Και στις δύο περιπτώσεις διαβάζεται η ίδια ακολουθία. Εκεί «δεόμεθα υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, Ιερομονάχων, μοναχών, γονέων, προγόνων, πάππων, διδασκάλν, αναδόχων ημών εν τη πίστει…» για να μπορέσεουν κατά την ώρα της κρίσεως να δώσουν αγαθήν απολογία και καταταχθούν μετά των δικαίων και αγίων εν τόπω φωτεινώ άξιοι κληρονόμοι της Ουρανίου Βασιλείας» (Τριώδιον). Επίσης αυτήν την ημέρα οι πιστοί κάνουν τρισάγιο στους τάφους των προσφιλών τους, μοιράζουν τα διαβασμένα κόλλυβα και κάνουν πράξεις ελεημοσύνης για τους κεκοιμημένους («ψυχικό»). Προσφέρουμε κόλλυβα, διότι αυτά συμβολίζουν την Ανάσταση των νεκρών με πρότυπο την Ανάσταση του Κυρίου μας (Συμεών Θεσσαλονίκης). Ας το προσέξουμε αυτό και ας προσφέρουμε μόνο κόλλυβα και όχι πίτες, κουλουράκια, γλυκίσματα.

3. Η αξία – σημασία του Ψυχοσάββατου

«Το Ψυχοσάββατο είναι το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη της Ορθοδοξίας», όπως λέει και ο αξιοσέβαστος π. Ανανίας Κουστένης. Είναι κοινή εορτή θριαμβευούσης και στρατευομένης Εκκλησίας! Είναι ιερή ημέρα.

«Το Ψυχοσάββατο μας θυμίζει την διάσταση της αιώνιας ζωής που φωτίζει και την επίγεια. Το Ψυχοσάββατο μας θυμίζει την υποχρέωση να θυμόμαστε τους νεκρούς μας και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς» (Ι. Χρυσόστομος).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...