22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επικριτικός για Ζελένσκι, ΗΠΑ και ΕΕ ο Λούλα ντα Σίλβα

Ημερομηνία:

Παράλληλα με την Κίνα και την Ινδία, μια άλλη μεγάλη χώρα του κόσμου που κράτησε διαφορετική στάση σε σχέση με τις δυτικές χώρες απέναντι στην Ρωσία, είναι η Βραζιλία.

Ο σημερινός πρόεδρός της, Ζαΐρ Μπολσονάρου, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time, επέκρινε ιδιαίτερα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτός [σ.σ. ο Ζελένσκι] ήθελε πόλεμο. Αν δεν ήθελε πόλεμο, θα είχε διαπραγματευτεί» είπε ο Λούλα, χωρίς να παραλείψει να ασκήσει κριτική και στον Πούτιν, λέγοντας ότι ήταν λάθος η εισβολή.

«Εμείς οι πολιτικοί θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε. Αν σπείρω την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη, την αρμονία, θα θερίσω καλά πράγματα. Αν σπείρω διχόνοια, θα θερίσω καυγάδες. Ο Πούτιν δεν έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά δεν είναι μόνο ο Πούτιν που είναι ένοχος. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι επίσης ένοχοι. Ποιος ήταν ο λόγος για την εισβολή στην Ουκρανία; ΤΟ ΝΑΤΟ; Τότε οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα έπρεπε να είχαν πει: “Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ”. Αυτό θα είχε λύσει το πρόβλημα.» σημείωσε ο Λούλα ντα Σίλβα στο Time.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ο πραγματικός λόγος της εισβολής της Ρωσίας, ο Λούλα είπε ότι αυτό είναι το επιχείρημα που προέβαλαν.

«Αν έχουν κάποιο μυστικό επιχείρημα, δεν το ξέρουμε. Το άλλο θέμα ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να είχαν πει: “Όχι, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., θα περιμένουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν χρειαζόταν να ενθαρρύνουν την αντιπαράθεση.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν προσπάθησαν να μιλήσουν στη Ρωσία.

«Οι συζητήσεις ήταν πολύ λίγες. Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να έχεις υπομονή. Θα μπορούσαν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για 10, 15, 20 ημέρες, έναν ολόκληρο μήνα, προσπαθώντας να βρουν μια λύση. Νομίζω ότι ο διάλογος λειτουργεί μόνο όταν τον παίρνουν στα σοβαρά» είπε ο Λούλα.

Στην ερώτηση τι θα έκανε αυτή τη στιγμή και αν θα μπορούσε να αποφύγει την σύγκρουση, δήλωσε ότι δεν ξέρει αν θα μπορούσε.

«Αν ήμουν Πρόεδρος, θα είχα τηλεφωνήσει στον Μπάιντεν, στον Πούτιν, στη Γερμανία και στον Μακρόν. Επειδή ο πόλεμος δεν είναι η λύση. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι αν δεν προσπαθήσεις, δεν διορθώνεις τα πράγματα. Και πρέπει να προσπαθήσετε», συνέχισε ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας στη συνέντευξη του.

Δεν άφησε στο απυρόβλητο όμως τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την στάση τους στη Βενεζουέλα.

«Μερικές φορές ανησυχώ. Ανησύχησα πολύ όταν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υιοθέτησαν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας [το 2019]. Δεν παίζετε με τη δημοκρατία. Για να γίνει ο Γκουαϊδό πρόεδρος, θα πρέπει να εκλεγεί. Η γραφειοκρατία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική. Στην πολιτική, είναι δύο αρχηγοί κρατών που κυβερνούν, και οι δύο εκλεγμένοι από τον λαό τους, οι οποίοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και να μιλήσουν.»

Ιδιαίτερα επικριτικός όμως ήταν και στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι επίσης υπεύθυνος με τον Πούτιν.

«Και τώρα, μερικές φορές κάθομαι και βλέπω τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλάει στην τηλεόραση, να τον χειροκροτούν, να τον χειροκροτούν όρθιοι όλοι οι [Ευρωπαίοι] βουλευτές. Αυτός ο τύπος είναι εξίσου υπεύθυνος με τον Πούτιν για τον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο, δεν υπάρχει μόνο ένας ένοχος. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν εξίσου ένοχος με τον Μπους. Διότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα μπορούσε να πει: “Μπορείτε να έρθετε εδώ και να ελέγξετε και θα αποδείξω ότι δεν έχω όπλα μαζικής καταστροφής”. Αλλά είπε ψέματα στο λαό του. Και τώρα, αυτός ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα μπορούσε να είχε πει: “Ελάτε, ας σταματήσουμε να μιλάμε για το ΝΑΤΟ, για την ένταξή μας στην Ε.Ε. για λίγο. Ας συζητήσουμε πρώτα λίγο περισσότερο”».

"google ad"

Συνεχίζοντας, είπε ότι δεν γνωρίζει τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

«Αλλά η συμπεριφορά του είναι λίγο περίεργη. Φαίνεται σαν να είναι μέρος του θεάματος. Βρίσκεται στην τηλεόραση πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Βρίσκεται στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο γαλλικό κοινοβούλιο, στο ιταλικό κοινοβούλιο, σαν να διεξάγει πολιτική εκστρατεία. Θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.»

Στον Ουκρανό Πρόεδρο ο Λούλα ντα Σίλβα καταλόγισε ότι ήθελε τον πόλεμο, αλλά κανείς δεν προσπαθεί να βοηθήσει για την ειρήνη.

«Αυτός ήθελε τον πόλεμο. Αν δεν ήθελε πόλεμο, θα είχε διαπραγματευτεί λίγο περισσότερο. Αυτό είναι όλο. Επέκρινα τον Πούτιν όταν ήμουν στην Πόλη του Μεξικού [τον Μάρτιο], λέγοντας ότι ήταν λάθος η εισβολή. Αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος προσπαθεί να βοηθήσει στη δημιουργία ειρήνης. Οι άνθρωποι υποκινούν το μίσος εναντίον του Πούτιν. Αυτό δεν θα λύσει τα πράγματα! Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αλλά οι άνθρωποι ενθαρρύνουν [τον πόλεμο]. Εσείς ενθαρρύνετε αυτόν τον τύπο [τον Ζελένσκι], και στη συνέχεια νομίζει ότι είναι το κερασάκι στην τούρτα σας. Θα έπρεπε να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση: “Εντάξει, ήσουν ένας καλός κωμικός. Αλλά ας μην κάνουμε πόλεμο για να εμφανιστείς στην τηλεόραση”. Και θα πρέπει να πούμε στον Πούτιν: “Έχεις πολλά όπλα, αλλά δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσεις στην Ουκρανία. Ας μιλήσουμε!”

Αναφερόμενος στον Μπάιντεν, είπε ότι δεν νομίζει πως πήρε την σωστή απόφαση για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή. Και ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε αποφύγει [τον πόλεμο], όχι να τον υποκινήσει. Θα μπορούσε να είχε μιλήσει περισσότερο, να είχε συμμετάσχει περισσότερο. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε πάρει ένα αεροπλάνο για τη Μόσχα για να μιλήσει με τον Πούτιν. Αυτό είναι το είδος της στάσης που περιμένετε από έναν ηγέτη. Να παρεμβαίνει ώστε τα πράγματα να μην εκτροχιαστούν. Δεν νομίζω ότι το έκανε αυτό.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις ο Μπάιντεν στον Πούτιν, απάντησε όχι, προσθέτοντας όμως ότι με τον ίδιο τρόπο που οι Αμερικανοί έπεισαν τους Ρώσους να μην τοποθετήσουν πυραύλους στην Κούβα το 1961, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να πει: “Θα μιλήσουμε λίγο ακόμα. Δεν θέλουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, τελεία και παύλα”. Αυτό δεν είναι παραχώρηση. Να σας πω κάτι: αν ήμουν πρόεδρος της Βραζιλίας και μου έλεγαν: “Η Βραζιλία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ”, θα έλεγα όχι.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας και εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου επεσήμανε στην συνέντευξη του ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια διακυβέρνηση καθώς ο ΟΗΕ δεν αντιπροσωπεύει τίποτα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα παγκόσμια διακυβέρνηση. Τα σημερινά Ηνωμένα Έθνη δεν αντιπροσωπεύουν πια τίποτα. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις σήμερα, επειδή η κάθε μία λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να τα σέβεται. Ο Πούτιν εισέβαλε μονομερώς στην Ουκρανία, χωρίς να συμβουλευτεί τον Ο.Η.Ε. Οι ΗΠΑ έχουν συνηθίσει να εισβάλλουν σε χώρες χωρίς να ρωτούν κανέναν και χωρίς να σέβονται το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει λοιπόν να ξαναχτίσουμε τον ΟΗΕ, να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες και περισσότερους ανθρώπους. Αν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τον κόσμο» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Λούλα ντα Σίλβα στο Time.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ