Την διαβεβαίωση ότι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν υπάρχει στο υπουργείο Υγείας έδωσε, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2022 ο Θάνος Πλεύρης παρά του ότι οι δημιουργοί της μελέτης τον εχουν διαψεύσει πολλές φορές.

“Έψαξα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου. Δεν υπάρχει η μελέτη”, είπε. “Είναι προφανές ότι δεν έχει παραδοθεί ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου” συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, χρησιμοποίησε μια ενδεικτική ημερομηνία σε σχέση με τις ΜΕΘ για να απαντήσει στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πλεύρης απευθύνθηκε στον κ. Πολάκη λέγοντας:

«Παίρνω μια ενδεικτική ημερομηνία γιατί σας ακούω να λέτε ότι για κάθε άνθρωπο που δεν βρίσκεται σε κρεβάτι εντατικής είναι υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης . 16/1, 78 ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ήταν διασωληνωμένος και περίμεναν. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση;».

Ο κ. Πολάκης φώναξε: «Ναι, όποιος κυβερνά έχει ευθύνη», για να ανταπαντήσει ο υπουργός Υγείας: «Μπράβο, γιατί τα στοιχεία είναι στις 16 Ιανουαρίου 2017. Εσείς ήσασταν υπεύθυνος κύριε Πολάκη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με άλλη έκθεση, την ίδια περίοδο οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είχαν 16,9% περισσότερες πιθανότητες θνητότητας.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της μελέτης ο κ. Πλεύρης μίλησε για διαχρονικές παθογένειες του συστήματος τις οποίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάλεψε να αντιμετωπίσει αναγνωρίζοντας το πρόβλημα την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ με υποκρισία κατηγορεί τον πρωθυπουργό.

«Δεν ξεκίνησαν στην εποχή covid τα προβλήματα. Εμείς φτιάξαμε τον οργανισμό για να ελέγξει την ποιότητα υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία κι εσείς το καταψηφίσατε. Θέλατε να έχετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Προσβάλλετε τους ιατρούς που είναι μέσα. Το σύστημα επιλογής για τις ΜΕΘ το χειρίζονται μόνο ιατροί. Υιοθετώντας κατηγορίες ότι σε αυτό το σύστημα κρατούνται κενές κλίνες προσβάλλετε τους ιατρούς» είπε.