Μετά από δύο αιώνες ουδετερότητας και δύο ετών διαπραγματεύσεων, η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστεσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για να παραδώσει επίσημα τα έγγραφα επικύρωσης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε δύσκολα μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με ορισμένα μέλη της συμμαχίας.
Την προσεχή Δευτέρα, η σουηδική σημαία πρόκειται να υψωθεί μπροστά από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία υποσχέθηκε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση στην ένταξη της Στοκχόλμης, τα οποία θα εξαρτηθούν από «τις συνθήκες και την έκταση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Η ένταξη της Σουηδίας, μετά από εκείνη της Φινλανδίας πέρυσι, σημαίνει ότι όλες οι χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα, με εξαίρεση τη Ρωσία, είναι πλέον μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας.
Η Σουηδία και η Φινλανδία, αν και στρατιωτικά κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιστορικά προτιμούσαν να παραμείνουν εκτός της συμμαχίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Αν και η Σουηδία έχει συνεισφέρει στις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν έχει βιώσει πόλεμο μετά τη σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.
Εμπόδια στην πορεία προς το ΝΑΤΟ
Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ανακοίνωσαν την προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2022 ταυτόχρονα, ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Φινλανδία εξασφάλισε την πρόσβασή της στη συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας διακόπηκε από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγόρησε τη σκανδιναβική χώρα για επιείκεια προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, ορισμένους από τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.
Η Σουηδία έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει την απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού. Ο Βίκτορ Όρμπαν είχε συμφωνήσει επί της αρχής για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πριν οριστικοποιήσει τη διαδικασία, ζήτησε «σεβασμό» από τη Στοκχόλμη, μετά από χρόνια «εξευτελισμού» των πολιτικών του.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.