19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Επισκέψεις στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ημερομηνία:

Στo πλαίσιo συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και ειδικότερα με την Α’θμια και Β’θμια Εκπαίδευση η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) προτείνει μία σειρά από ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ: ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) είναι ένα σημαντικό Παράρτημα της ΟΑΚ. Στο Ινστιτούτο εντάσσεται από το 2008 και το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων. Το ΙΘΟ δίνει έμφαση στη μελέτη αλλά και την ενημέρωση σχετικά με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτόν και τη γενικότερη στάση της Ορθοδόξου παραδόσεως με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Περίπου 3.000 παιδιά από την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση έχουν επισκεφθεί το Μουσείο από όλη την Κρήτη. Φοιτητές και ερευνητές, στον τομέα της Βοτανικής, εδικά από το εξωτερικό, έρχονται επίσης στο Μουσείο, στο πλαίσιο διεθνών περιβαλλοντικών ημερίδων ή συνεδρίων, και φιλοξενούνται πολλές φορές στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ. Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων για τα παιδιά από νήπια, έως και μαθητές Λυκείου με έμφαση στη δημιουργία αλληλεπιδρόμενων δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών στα τρία σημεία του Μουσείου (εκθετήριο-εργαστήριο και βοτανικό κήπο). Το Μουσείο έχει πάνω από 8.000 δειγμάτων κρητικών βοτάνων, δωρεά από τον γάλλο καθηγητή κ.  Ζακ Ζαφράν, ο οποίος αγαπά την Κρήτη και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των κρητικών βοτάνων.

Υπεύθυνος του Προγράμματος: Δρ Λουκάς Ανδριανός, Τηλ.: 28240 22245, 22500 email: laoac@otenet.gr.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ «ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟ»

Το πρόγραμμα «Πρόσωπο Προς Πρόσωπο» της ΟΑΚ άρχισε το 1983, μετά από πρόσκληση προς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και αργότερα από όλο τον κόσμο, να μελετήσουν ένα πνευματικό κείμενο το οποίο αναφέρεται στον Αββά Μακάριο της Αιγύπτου, 4ος αιώνας, και να εκφρασθούν καλλιτεχνικά, εμπνεόμενοι από αυτό το θέμα. Στην ΟΑΚ υπάρχουν πάνω από350 πίνακες ζωγραφικής και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν πέρα από θέματα που αφορούν άμεσα την τέχνη και τη σημασία του διαλόγου στη ζωή.

Υπεύθυνη του Προγράμματος: Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, Τηλ.: 28240 22245, 22500,  email: eloac@otenet.gr.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Από το 1995 καλλιεργείται στο Εργαστήριο Αγιογραφίας της ΟΑΚ η εκκλησιαστική τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας τόσο με τη δημιουργία των εικόνων, όσο και με την ενημέρωση των ομάδων που επισκέπτονται ή φιλοξενούνται στο Ίδρυμα.

Στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου εντάσσονται σεμινάρια Αγιογραφίας που προσφέρονται σε ομάδες ή μεμονωμένα άτομα από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Υπεύθυνη του Προγράμματος:  Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Τηλ.: 28240 22245, 22500, email: ksoac@otenet.gr.

Υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που αναδεικνύει συνολικά τα τρία Προγράμματα της ΟΑΚ και ολοκληρώνεται στο ιστορικό Μοναστήρι της Γωνιάς. Τηλ.: 28240 22245, 22500, e-mail: oac@otenet.gr.

Η ΟΑΚ με τα παραπάνω Προγράμματα στηρίζει όλες τις εκπαιδευτικές προσπάθειες των σχολικών μονάδων (εκπαιδευτικών και μαθητών) και προσκαλεί τα σχολεία να οργανώσουν περιβαλλοντικές εκδρομές στην ΟΑΚ. Επίσης να συμμετάσχουν ενεργά στους περιβαλλοντικούς διαγωνισμούς και τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος, προωθώντας το διάλογο και το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη ζωή. Η ΟΑΚ με τους επιστημονικές συνεργάτες της είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό για μια επιτυχή εκπαιδευτική εκδρομή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ